Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvé kolo českých volieb prezidenta sa skončilo, v druhom kole je Zeman a Drahoš
Zdielať na

Prvé kolo českých volieb prezidenta sa skončilo, v druhom kole je Zeman a Drahoš

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V Českej republike skončil druhý deň hlasovania v prezidentských voľbách. Volebné miestnosti otvorili o ôsmej hodine ráno a zatvorili ich o 14:00. Komisie teraz sčítajú platné hlasy. Prvé výsledky by mohli byť známe už večer. Po sčítaní hlasov z trištvrtiny okrskov by bol prvý Zeman a druhý Drahoš postupujúcimi prezidentskými kandidátmi do druhého kola volieb.

Celková účasť bola podľa odhadov približne 60 percent, teda rovnako ako pred piatimi rokmi. Prezidenta Miloša Zemana vyzvali ôsmi kandidáti - Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek či Mirek Topolánek. V piatok prišli podľa českých médií k volebným urnám približne dve pätiny voličov, medzi nimi všetci deviati prezidentskí kandidáti. 

Už po 16tej hodine bolo známe, že sa Miloš Zeman stretne o dva týždne v boji o prezidnteské kreslo s Jiřím Drahošom. Výsledok volieb Drahoš označil za nadejný. Poďakoval voličom aj tým, ktorí ho podporili. Vyzval všetkých, ktorí majú záujem o zmenu, aby prišli k voľbám. Ocenil svojich protikandidátov za kultivovanú kampaň. Dúfa, že od nich dostane podporu. V druhom kole zmení stratégiu, pôjde hlavne mimo Prahy.

Hlasovanie sa zaobišlo počas prvého dňa bez vážnych komplikácií. Výnimkou bol incident počas hlasovania prezidenta Miloša Zemana v Prahe, kde sa k nemu v hlasovacej miestnosti rozbehla polonahá ukrajinská aktivistka z hnutia Femen a po anglicky kričala "Zeman je Putinova prostitútka". Prezidentova ochranka ju spacifikovala.

Volebné komisie teraz spočítajú platné hlasy vo všetkých zo 14 866 volebných okrskov. Ak žiadny kandidát v prvom kole nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa konať druhú kolo. To sa uskutoční 26. a 27. januára.

Pozrite si video z piatkového útoku aktivistky na českého prezidenta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy