Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Miloš Zeman postupuje do druhého kola automaticky, tvrdí falošná správa, ktorá koluje po internete
Zdielať na

Miloš Zeman postupuje do druhého kola automaticky, tvrdí falošná správa, ktorá koluje po internete

Archívna reportáž

PRAHA / Chcete voliť Miloše Zemana? Tak môžete zostať doma a prísť až za dva týždne, avizuje falošná správa, ktorá koluje po internete ale aj v schránkach. České ministerstvo vnútra upozorňuje, že to nie je pravda a šírenie tejto správy môže byť hodnotené ako trestný čin marenia volieb. Hrozia za to až tri roky väzenia.

Podľa falošnej správy terajšia hlava českého štátu, Miloš Zeman, postupuje do druhého kola automaticky. Samozrejme, ústava takúto výhodu úradujúcemu prezidentovi nedáva. Do prípadného druhého kola postupujú tí kandidáti, ktorí v prvom kole získajú najvyšší počet hlasov. A to iba v tom prípade, ak ani jeden z nich nezíska nadpolovičnú väčšinu.

K situácii sa vyjadrilo aj ministerstvo vnútra, ktoré vyvrátilo, že sú informácie v správach, ktoré kolujú na internete, pravdivé. Pre užívateľov, ktorí tieto falošné správy zdieľajú, to môže mať aj nepríjemné následky. "Toto šírenie informácií nepravdivého charakteru preveruje Polícia Českej republiky pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb podľa § 351 zákona č. 40/2009 Zb., trestného zákonníku v znení neskorších predpisov," uvádza ministerstvo v tlačovej správe. 

Nepravdivé letáky a odkazy sa cez internet šíria bleskovou rýchlosťou. Treba dodať, že v niektorých prípadoch sú vnímané len ako volebný humor, a nie ako snaha zámerne mariť voľbu prezidenta. Klamlivý leták, ktorý ma odradiť priaznivcov Miloše Zemana od príchodu k volebným urnám, preveruje aj ostravská polícia. Leták sa totiž objavil v schránkach na jednej ulici v mestskej časti Zábřeh. Polícia žiada ľudí, ktorí si v schránke našli tento leták, aby ju kontaktovali.

Táto aktivita neunikla ani pozornosti Zemanovho hovorcu Jiřího Ovčáčka, ktorý sa proti nej ohradil na svojom twitterovom profile. Leták, na ktorý Ovčáček reaguje, obsahuje okrem nepravdivej informácie o automatickom postupe prezidenta Zemana do druhého kola aj nesprávny dátum, kedy sa má druhé kolo uskutočniť. Voliči podľa neho majú v prípadnom druhom kole prísť k volebným urnám o deň neskôr.

Reakcia protikandidátov a trestné oznámenie

Ovčáček tiež vyzval Zemanových protikandidátov, aby sa od tejto praktiky dištancovali. Výzvu už prijal Mirek Topolánek, no pravdepodobne inak, ako si Zemanov hovorca predstavoval. „Dištancujem sa od toho. Na rozdiel od Miloše Zemana sa nedomnievam, že citovaná tretina obyvateľov je duchovne slabá, že každý siedmy občan je debilný, dementný alebo alkoholik, a že približne polovica obyvateľov tejto krajiny má podpriemerný intelekt," uviedol s odkazom na očividnú nepravdivosť zdieľaných informácií. 

Jiří Drahoš poznamenal, že bojuje čestne a s podobnými praktikami nemá nič spoločné. "Mimochodom, nedávno sám Miloš Zeman povedal, že by sme nemali podceňovať inteligenciu českých voličov,“ pripomenul Zemanove vyjadrenie, v ktorom súčasný prezident reagoval na varovania pred ovplyvňovaním volieb zo zahraničia alebo pred dezinformáciami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy