Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentské voľby v Českej republike, o funkciu sa bije deväť kandidátov
Zdielať na

Prezidentské voľby v Českej republike, o funkciu sa bije deväť kandidátov

ČESKÁ REPUBLIKA / U našich západných susedov sa konajú prezidentské voľby. Ľudia v nich rozhodnú, či na Pražskom hrade zostane Miloš Zeman, alebo bude prezidentský sľub skladať niektorý z jeho ôsmich vyzývateľov.

V prezidentských voľbách kandidujú okrem Miloša Zemana Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek. Všetci deviati uchádzači o prezidentskú funkciu dnes pôjdu k volebným schránkam rovnako ako bývalý prezident Václav Klaus či predsedovia parlamentných strán.

Na voľbách sa môžu zúčastniť všetci občania Českej republiky, aj prvovoliči, ktorí budú mať 18 rokov až v sobotu. Od členov volebnej komisie dostanú prázdnu obálku do ktorej vložia hlasovací lístok preferovaného kandidáta bez písomných úprav. 

Neplatné budú tie lístky, ktoré budú roztrhnuté, nebudú vložené do obálky, alebo ak bude v obálke viac hlasovacích lístkov. Hlasovanie bude v piatok trvať do 22. hodiny a v sobotu od 8:00 do 14:00. Volebné komisie potom začnú hlasy vo všetkých zo 14 866 okrskov počítať. Výsledky by mali byť známe v sobotu večer. Ak žiadny kandidát v prvom kole nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa konať druhú kolo. Toto finále by sa uskutočnilo o dva týždne.

V siedmich mestách a obciach sa začnú spolu s prezidentskými voľbami aj miestne referendá. V piatok popoludní a v sobotu do 14:00 budú o miestnych problémoch hlasovať obyvatelia Karlových Varov, Jablonca nad Nisou, Lhoty Rapotiny, opavskej mestskej časti Suché Lazce, Zubří, Brušperk a Všenor pri Prahe. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť aspoň 35 percent oprávnených voličov. Záväzné je potom v prípade, že konkrétnu odpoveď označila nadpolovičná väčšina hlasujúcich a zároveň aspoň 25 percent všetkých voličov.

Česi môžu dať hlas svojmu prezidentskému favoritovi nielen doma, ale aj na mnohých zastupiteľských úradoch v zahraniční. Pre časový posun ako prví na svete volili českí občania na ambasáde v Brazílii. Volili aj v Bratislave. 

Prví občania Českej republiky prejavili svoju vôľu už krátko po 14-tej hodine. "Na veľvyslanectve Českej republiky v zahraničí môže občan Českej republiky voliť len vtedy, ak je zapísaný na zvláštnom zozname voličov. Ak zapísaný nie je na tej ambasáde, musí prísť s voličským preukazom," vysvetľuje zástupca veľvyslankyne Českej republiky na Slovensku Pavel Sladký.

Česi majú možnosť zvoliť si svojho prezidenta v priamej voľbe druhýkrát. Doteraz ho volil parlament. "Ja si stále myslím, že je to dobrý nápad a verím, že v týchto voľbách to potvrdíme," myslí si česká volička. Väčšina Čechov, ktorí prišli na českú ambasádu v Bratislave, mala už vopred jasno v tom, komu dajú svoj hlas. 

​V Spojených štátoch amerických, kde volia českého prezidenta na štyroch miestach, odradí od volieb mnoho Čechov veľká vzdialenosť k najbližšej volebnej miestnosti. Zvlášť, keď sa hlasovanie v USA koná v bežné pracovné dni, vo štvrtok a v piatok. Volí sa v Los Angeles, Chicagu, New Yorku a Washingtonu D.C. "Žijem v Severnej Karolíne a toto je najbližšia volebná miestnosť. Je to takmet päť hodín autom. Bolo by lepšie, ak by to bolo bližšie, alebo keby sa dalo hlasovať korešpondenčne, ale pre otca to musím spraviť," povedal Čech žijúci v USA Jan Hannig, ktorý si ako profesor vedel zorganizovať čas. "Ja som mal ráno v škole prednášku a po obede som vyrazil. Teraz dúfam, že do polnoci bude spät," dodáva pred svojou približne 470 kilometrovou cestou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy