Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Donald Trump: Prečo máme prijímať imigrantov zo špinavých dier
Zdielať na

Donald Trump: Prečo máme prijímať imigrantov zo špinavých dier

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump na sociálnych sieťach nešetrí provokačnými vyhláseniami. Britov urazil, keď zrušenie cesty na Britské ostrovy odôvodnil nevýhodným predajom budovy americkej ambasády v Londýne. Nevyberaným slovníkom sa tiež dotkol rozvojových krajín v Afrike či Haiti, keď ich mal označiť za, slušne povedané, "zadok sveta", z ktorého Amerika žiadnych migrantov nechce.

Trump svojimi slovami reagoval na predloženie kompromisného návrhu zo strany dvoch senátorov, ktorý by predĺžil ochranu pred deportáciami pre státisíce mladých imigrantov. Prezident návrh zamietol.

Biely dom Trumpove vyjadrenie nepoprel. Hovorca Raj Shah v stanovisku uviedol, že "niektorí politici z Washingtonu sa rozhodli bojovať za cudzie štáty, avšak prezident Trump bude vždy bojovať za Američanov".

Trumpova vláda ruší osobitné programy chrániace imigrantov z Haiti, Salvádoru, Nikaraguy či afrických krajín. Ochranu v Spojených štátoch dostali po tom, čo tam ušli pred prírodnými katastrofami alebo vojnou vo svojich domovských štátoch. Trump by namiesto nich podľa vlastných slov privítal skôr viac prisťahovalcov z krajín, ako je napríklad Nórsko. Za tieto vyjadrenia si vyslúžil ostrú kritiku a obvinenia z rasizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy