Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ekvádor oficiálne potvdil, že Asange má jeho občianstvo
Zdielať na

Ekvádor oficiálne potvdil, že Asange má jeho občianstvo

Archívne video

OUITO / Ekvádor dnes oficiálne potvrdil, že v decembri udelil občianstvo zakladateľmi servera WikiLeaks Julianovi Assangeovi.

Podľa ministerky zahraničia Maríe Espinosaové však Assange neopustí ekvádorskú ambasádu v Londýne, kde žije už päť a pol roka, kým nebude mať zaručený bezpečný odchod. Britské úrady ho chcú zatknúť kvôli porušeniu podmienok kaucie a Assange sa obáva možného vydanie do USA. Podľa ministerky bude najprv nutné dohodnúť s Londýnom "dôstojné a spravodlivé" riešenie jeho situácie. Británia už podľa agentúry AP čerstvému ekvádorskému občanovi zamietla udeliť diplomatický štatút.

Teraz štyridsaťšesťročný Assange sa na ambasádu v Londýne uchýlil v júni 2012, dva mesiace nato mu Ekvádor udelil politický azyl. Austrálsky programátor sa na veľvyslanectve ukryl kvôli obvineniu zo znásilnenia vo Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmieta a Švédsko vlani prípad odložilo. Stále ale môže byť zatknutý a vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

Ekvádor sa podľa ministerky Maríe Espinosaové pokúšal dostať Assangeho s ambasády tým, že po udelení občianstva požiadal Britániu o priznanie diplomatického statusu, avšak neúspešne.

"Snažíme sa nájsť dôstojné a spravodlivé riešenie," povedala WikiLeaks

podľa denníka La Hora šéfka ekvádorskej diplomacie s tým, že Assange je ekvádorským občanom od 12. decembra a ambasádu neopustí, kým nedostane záruky svojej bezpečnosti.

Udelením občianstva podľa ekvádorského denníka El Universo Assange stráca nárok na politický azyl, ktorý Ekvádor nemôže udeľovať svojim občanom. Ekvádor ho ale naďalej môže chrániť na základe diplomatickej ochrany.

Správa o občianstve pre Assangeho sa objavila deň potom, čo Espinosaová oznámila tlači, že sa snaží získať prostredníka (tretej krajiny alebo nezávislú osobu) pre riešenie tohto prípadu.

Postoj britských úradov zatiaľ zostáva nezmenený. "Ekvádor vie, že cesta k vyriešeniu záležitosti spočíva v tom, že Julian Assange veľvyslanectvo opustí a vydá sa justícii," povedal dnes hovorca britského ministerstva zahraničia. Preto bola podľa neho žiadosť juhoamerickej krajiny zamietnutá.

Julian Assange už od konca 80. rokov minulého storočia pôsobil ako hacker v rôznych skupinách, ktoré sa nabúravali do databáz nadnárodných firiem či štátnych inštitúcií, austrálskych či amerických. V súvislosti s tým bol v polovici 90. rokov obvinený z viacerých trestných činov, nakoniec vyviazol s pokutou.

Svetový ohlas získal vďaka serveru WikiLeaks, pri ktorého zrode stál v roku 2006. Tento projekt sa od začiatku zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, kedy sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy