Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdedili dom. Netušili, že v ňom nájdu kilá funkčnej trhaviny
Zdielať na

Zdedili dom. Netušili, že v ňom nájdu kilá funkčnej trhaviny

HURBANOVO / Plastickú trhavinu našli v stredu podvečer v rodinnom dome pri Hurbanove. Zdedili ho po tom, čo jeho majiteľ zomrel pred dvomi rokmi a odvtedy tam nikto nebýval. Polícia už začala stíhanie pre nedovolené ozbrojovanie. Pre nebezpečnú výbušninu si prišli pyrotechnici.

V dome na okraji Pavlovho dvora, mestskej časti Hurbanova, našli dediči domu 8 kilogramov traviny. Majiteľ, ktorý kedysi pracoval v miestnom družstve, zomrel pred dvomi rokmi. Pozostalí sa rozhodli dom pred predajom vypratať. V šope, v plastovej nádobe splachovača toalety, našli vtesnaných 40 šúľkov plastickej hmoty s nápisom Danubit, preto okamžite volali policajtov.

"Na základe oznámenia, že majiteľ domu, ktorý dom ide predať čistil barák a v jednej z izieb našiel podozrivé náložky, alebo predmety, ktoré vykazovali znaky výbušniny," povedal Pavol Mokráš, pyrotechnik KR PZ NR. Pyrotechnici okrem toho našli aj hnedý prášok v igelite, rozbušky a iniciátory. Nájdené trhaviny odpočívali na poličke možno desiatky rokov, v prípade požiaru by však spôsobili veľký výbuch. 

Nasledovala evakuácia obyvateľov i odklonenie dopravy z cesty popred rodinný dom. Pyrotechnici časť priemyselnej trhaviny, ktorá nebola schopná prevozu zneškodnili v chotári Hurbanova, zvyšok putoval na expertízu.

Aj keď išlo o nebezpečnú trhavinu uskladnenú možno aj desiatky rokov, polícia začala stíhanie za nedovolené ozbrojovanie. Danubit sa totiž používal nielen v kameňolomoch, ale aj v poľnohospodárstve. Na družstvách ním kedysi rozsievali hnoj na poliach. Nebohý majiteľ domu pracoval na družstve, a tak je pravdepodobné, že uskladnený danubit pochádza ešte z tých čias

Pozrite si archívnu reportáž o náleze granátu na sídlisku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy