Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rumuský parlament sa sporí o "Drakulov hrad"
Zdielať na
Zahraničie

Rumuský parlament sa sporí o "Drakulov hrad"

Zdroj: Cernavoda

Rumunský parlamento rieši spor o vlastníctvo hradu Bran u Brašova. Časť zákonodarcov spochybňuje právoplatnosť reštitúcie, stredovekej pevnosti, kde údajne bývalo krvilačné knieža Vlad, ktorý inšpirovala spisovateľa Brama Stokera k vytvorení postavy upírskeho grófa Drakulu.

Získal ho newyorský architekt Dominic Habsburg, ktorému chcú zabrániť, aby hrad zo 14. storočia predal, napísal vo štvrtok spravodajský server BBC News.

Jedným z nich je i opozičný poslanec Dumitru Ioan Puchianu, ktorý tvrdí, že vrátenie hradu do rúk člena habsburského rodu, ktorému patril do roku 1948, bolo nezákonné kvôli procedurálnym chybám. Potomok poslednej držiteľky kňažnej Ileany preto podľa jeho názoru nemá právo s touto pamiatkou  nakladať, teda ani ju predávať.

Habsburg na začiatku roku rumunskej vláde ponúkol, že hrad prevedie späť na štát za 78 miliónov dolárov. K predaju ho pravdepodobne nútia príliš vysoké náklady na údržbu takéhoto sídla. Ministri však túto čiastku označili za príliš vysokú.

V reakcii na súčasnú diskusiu v rumunskom parlamentu pohrozili právnici newyorského architekta, že na Rumunsko podajú žalobu o 200 miliónov dolárov, pokiaľ by vláda Habsburgovi upierala právo hrad predať.

"Opäť žijú v strachu, ktorý som zažil ako dieťa, keď som bol so svojou rodinou nútený opustiť svoj domov a skončil som na ulici uprostred zimy," opísal svoje pocity súčasný majiteľ hradu, ktorý bol postavený na obranu proti vpádom osmanských Turkom.

"Drakulov hrad" púta zvýšenú pozornosť, pretože je najväčšou turistickou atrakciou v Rumunsku. Ročne privíta vyše 400 tisíc návštevníkov, ktorých sem láka legenda o krvilačnom kniežati. Vlad zvaný Cepeš však v skutočnosti krv zo svojich nepriateľov nevysával, ale nechával ich zaživa narážať na kôl. Na hrade taktiež pravdepodobne strávil len jedinú noc a povesť o Drakulovi dodnes živí zástupy miestnych obchodníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy