Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sneh a lavíny uväznili vo Švajčiarsku 13 tisíc ľudí
Zdielať na

Sneh a lavíny uväznili vo Švajčiarsku 13 tisíc ľudí

ZERMATT/BRATISLAVA / Husté sneženie a nebezpečenstvo lavín uväznilo na dva dni približne 13 tisíc turistov vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Zermatt neďaleko pohoria Matterhorn. Návštevníkov, ktorí potrebovali mesto nutne opustiť, prevážali vrtuľníky do neďalekej obce Täsch.

Podľa miestnych úradov ide o nepríjemnú situáciu, aká v meste nebola už roky. Medzi mestami Zermatt a Täsch, odkiaľ jazdia aspoň autobusy, je vzdialenosť len päť kilometrov. Vydať sa tam ale môže byť smrteľne nebezpečné. Čerstvo napadaný sneh a teplý vietor totiž spôsobili, že hrozia nekontrolovateľné zosuvy snehových más. Cesta aj železničná trať môžu byť v zlomku sekundy zavalené. Úrady sa snažia trate a cesty sprejazdniť pomocou kontrolovaných odstrelov lavín. Na odpratávaní snehu pracovali aj v noci.

Okrem toho mesto bojuje s výpadkami elektrického prúdu. Ľudia v Zermatte sú ale podľa úradov v bezpečí, pretože samotné mesto nie je ohrozené lavínami. "Žiadna panika nie je," uviedla Janine Imeschová, ktorá pracuje v miestnom turistickom ruchu. Podľa nej v zimnom stredisku panuje dobrá nálada. Samozrejme lyžovať ani vydať sa na túru je nemožné - zjazdovky a bežecké dráhy sú uzavreté.

So snehom bojuje aj najteplejší kontinent - Afrika. Pozrite sa ako vyzerá zasnežená Sahara:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy