Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jaštery padajú z neba. Krutá zima ohrozuje ľudí aj zvieratá
Zdielať na

Jaštery padajú z neba. Krutá zima ohrozuje ľudí aj zvieratá

NEW YORK / Aj keď sneženie ustalo, obyvatelia miest na severovýchode USA: Bostonu, New Yorku a ďalších sa snehu tak ľahko nezbavia. Najbližšie dni budú miestnych trápiť veľmi nízke teploty.

Cez víkend sa očakáva výrazné ochladenia a preto úrady vyzývajú ľudí, aby nechodili von, pokiaľ to nie je naozaj nutné. Meteorológovia dokonca očakávajú, že v nasledujúcich dňoch padne veľa teplotných rekordov. Pre zlé podmienky zrušili viac ako tritisíc letov z oblasti. Školy v Bostone zostávajú aj v piatok zavreté. Bez elektriny je stále približne dvadsaťtisíc domácností. Nízke teploty spôsobujú veľké problémy aj cestárom. "Ak sa všetok ten sneh premení na ľad, bude to ešte nebezpečnejšie," vraví starosta New Yorku Andrew Cuomo.

Úrady rovnako vyzývajú ľudí, aby sa vyhýbali zaplaveným oblastiam a pobrežiu. Chvíľu totiž potrvá, kým voda ustúpi a na mnohých miestach môže dokonca zamrznúť a vytvoriť obrovské klziská. Ťažké časy udreli aj na bezdomovcov. Sociálny pracovník Ricardo Vargas hovorí: "Toto je chvíľa, keď najviac potrebujú pomoc. Tam vonku je naozaj poriadna zima."

S nezvyčajnými problémami aktuálne bojujú aj na Floride. Teplota tam klesla pod päť stupňov Celzia. Nízke teploty spôsobili, že leguány, ktoré si nie sú schopné vytvárať vlastné teplo, chladnú a padajú zo stromov. Ľudia ich preto zbierajú a zohrievajú, aby ich zachránili.

Severoamerická zima vytvára aj krásu, ktorú inokedy nevidno:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy