Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ruský denník: Bol zatknutý čečenský organizátor vraždy Politkovskej
Zdielať na

Ruský denník: Bol zatknutý čečenský organizátor vraždy Politkovskej

Politkovská bola zastrelená minulý rok v októbri v chodbe domu, kde bývala. V prípade podozrivého ide o bývalého predsedu jedného z okresov juhoruského Čečenska Šamila Burajeva.

Ruskí kriminalisti zatkli muža podozrivého z organizácie vraždy novinárky Anny Politkovskej. Ide o bývalého predsedu jedného z okresov juhoruského Čečenska Šamila Burajeva, napísal dnes s odvolaním na nemenované bezpečnostné zdroje bulvárny denník Komsomolskaja Pravda.

Burajev bol zadržaný vo štvrtok v Moskve, priamo na ulici vo svojom vozidle. Ešte v rovnaký deň schválil súd jeho väzbu, uviedol denník. Burajevovo meno údajne vyšlo najavo pri výsluchoch iného podozrivého z vraždy novinárky, spolupracovníka ruskej tajnej služby FSB Pavla Rjaguzova. Politkovská bola zastrelená minulý rok v októbri v chodbe domu, kde bývala. Ruská prokuratúra nedávno oznámila, že v súvislosti s činom zatkla desať ľudí, medzi nimi tiež priameho vraha. Niektorí z podozrivých však boli neskôr z väzby prepustení.

Burajev bol v rokoch 1995 až 2003 hlavou Ačchoj-Martanovského okresu v Čečensku. Z funkcie ho uvoľnil proruský čečenský prezident Achmat Kadyrov, otec terajšej hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova. Pokiaľ je Burajev skutočne organizátorom vraždy opozičnej novinárky, známej kritickým pohľadom na rešpektovanie ľudských práv v juhoruskom Čečensku, nepotvrdzuje sa verzia generálneho prokurátora Jurija Čajky. Ten novinárom povedal, že za činom stojí objednávateľ žijúci v zahraničí, ktorý sa snaží o destabilizáciu ústavného poriadku v Rusku.

Čajka tak v podstate doslova zopakoval prehlásenie ruského prezidenta Vladimíra Putina prenesené krátko po vražde. Zabitie protikremeľskej opozícii blízkej novinárky vyvolalo vo svete kritickú reakciu a na Západe prehĺbilo obavy o slobodu tlače a kvalitu právneho štátu v Rusku.

Najčítanejšie správy