Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tadić vyzval Srbov v Kosove k bojkotu tamojších parlamentých volieb
Zdielať na
Zahraničie

Tadić vyzval Srbov v Kosove k bojkotu tamojších parlamentých volieb

Zdroj: nofrills

Podľa neho sú voľby kontraproduktívne vo chvíli, kedy stále prebieha jednanie o budúcom štatúte tejto oblasti s prevažujúcim albánskym obyvateľstvom.

Srbský prezident Boris Tadić dnes vyzval Srbov žijúcich v separatistickej juhosrbskej provincii Kosovo, aby bojkotovali tamojšie parlamentné voľby plánované na 17. novembra. Podľa neho sú voľby kontraproduktívne vo chvíli, kedy stále prebieha jednanie o budúcom štatúte tejto oblasti s prevažujúcim albánskym obyvateľstvom.

"Nemôžeme podporiť srbskú účasť v týchto voľbách," povedal dnes Tadić v Lisabone po stretnutí s portugalským premiérom José Socratesom. "Srbsko žiada o odklad týchto volieb," dodal prezident. Správa OSN v Kosove sa s vodcom etnickej albánskej väčšiny koncom augusta dohodla na usporiadaní novembrových parlamentných a komunálnych volieb.

Šéf misie OSN v Kosove Joachim Rücker ale už predtým prehlásil, že by voľby mohli byť kedykoľvek odložené, keby všetko nasvedčovalo tomu, že narušujú proces rozhodovania o konečnom štatúte provincie.

Podľa Tadća sa zatiaľ výzva srbskej vlády týka iba účasti v parlamentných voľbách; o tom, či vláda srbských obyvateľov vyzve taktiež k bojkotu komunálnych volieb, sa vraj rozhodne v najbližšej dobe.
Jednanie o budúcom štatúte Kosova sa dostala do slepej uličky. Podľa doporučení zvláštneho zmocnenca OSN Marttiho Ahtisaariho by malo Kosovo získať nezávislosť, medzinárodné spoločenstvo by však nad ním malo dočasnú civilnú a vojenskú kontrolu.

Zatiaľ čo USA a európske krajiny plán na nezávislosť Kosova podporujú, Srbsko posilnené Ruskom sa odmieta tejto provincie tvoriacek 15 percent srbského územia vzdať. Moskva sa naviac netají úmyslom využiť pri rozhodujúcom hlasovaní v RB OSN svoje právo veta a rezolúciu v prospech nezávislosti Kosova zmariť. Kosovo je pod správou OSN od roku 1999, kedy vojenské sily NATO zasiahli proti srbským silám, ktoré útočili na albánske separatistické oddiely.

Zdielať na

Najčítanejšie správy