Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda premiéra Fradkova podala demisiu, prezident Putin ju prijal
Zdielať na

Vláda premiéra Fradkova podala demisiu, prezident Putin ju prijal

Zdroj: wikipedia

Ruský denník Vedomosti napísal, že do čela vlády by mohol nastúpiť bývalý minister obrany a terajší prvý podpredseda vlády Sergej Ivanov. Mnohí ho vnímajú tiež ako najpravdepodobnejšieho nástupcu Putina v kresle hlavy štátu.

Ruská vláda dnes podala demisiu. Prezident Vladimír Putin ju prijal a zároveň požiadal doterajšieho premiéra Michaila Fradkova, aby zotrval vo funkcii do tej doby, kým Štátna duma, dolná parlamentná komora, schváli nového šéfa kabinetu. Vláda rezignovala necelé tri mesiace pred parlamentnými voľbami.

Ruský denník Vedomosti dnes s odvolaním sa na zdroj z Kremľa napísal, že by do čela vlády mohol už čoskoro nastúpiť bývalý minister obrany a terajší prvý podpredseda vlády Sergej Ivanov. Toho mnohí pozorovatelia vnímajú ako najpravdepodobnejšieho nástupcu Putina v kresle hlavy štátu.

Fradkov pri audiencii v Kremli žiadosť o rozpustenie vlády necelé tri mesiace pred voľbami zdôvodnil blížiacimi sa "významnými politickými udalosťami v krajine" a prianím umožniť ruskému prezidentovi "plnú slobodu výberu riešení, vrátane straníckych", uviedla agentúra ITAR-TASS.

Fradkov zdôraznil, že iniciatíva k odchodu vzišla z jeho strany. Putin podľa ruských agentúr na schôdzi s odchádzajúcim premiérom pripomenul blížiace sa decembrové parlamentné voľby i prezidentské voľby budúci marec.

"Máte pravdu, všetci spoločne musíme premýšľať, ako postaviť štruktúru moci a vlády tak, aby najlepšie zodpovedali predvolebným obdobiam a pripravili krajinu na obdobie po voľbách," prehlásil prezident.

Fradkovovi Putin poďakoval za doterajšiu prácu a vyznamenal premiéra Radom za zásluhy pre vlasť prvého stupňa. Upozornil však tiež, že práca Fradkovho kabinetu, ktorý bol zformovaný v marci 2004, sa nezaobišla bez chýb a prešľapov. "Vy i vaši kolegovia ste sa ale snažili v čo najkratšej dobe, čo najrýchlejšie a najefektívnejšie tieto chyby odstraňovat," uviedol Putin.

Podľa ruskej ústavy má teraz prezident dva týždne na to, aby Štátnej dume navrhol nového premiéra. Poslanci potom musia do týždňa kandidatúru schváliť alebo odmietnuť. Štátna duma by sa kvôli tomu mohla mimoriadne zísť už budúci týždeň, uviedol jej predseda Oleg Morozov.

Po demisii Fradkovovej vlády pocítil ruský akciový trh pád približne o jedno až 1,5 percenta. Predsedkyňa dumy Ljubov Sliská však zdôraznila, že ruská ekonomika je stabilná a odchod kabinetu ju neohrozí.

Najčítanejšie správy