Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Francúzsky premiér ďobol do osieho hniezda - chce reformu dôchodkov
Zdielať na

Francúzsky premiér ďobol do osieho hniezda - chce reformu dôchodkov

Zdroj: www.archives.premier-ministre.gouv.fr/raffarin_version1/fr//ie4/contenu/389.htm

Reforma predpokladá odstránenie privilégií v oblasti dôchodkov pre niektoré kategórie štátnych zamestnancov, železničiarov či zamestnancov elektrární a plynární. Tí môžu ísť do dôchodku skôr ako ostatní a nemusia toľko rokov prispievať do penzijného fondu.

Predseda francúzskej vlády François Fillon ďobol do osieho hniezda prehlásením, že reforma dôchodkov je pripravená a že sa čaká len na pokyn prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Proti sa postavili všetky odborové organizácie, ktoré pohrozili "veľkým konfliktom". Niektorí komentátori už vzniesli otázku, či Fillon nedopadne rovnako ako pred dvanástimi rokmi Alain Juppé. Ten totiž musel po vlne štrajkov podobnú reformu stiahnuť, čo bolo preňho ako pre premiéra začiatkom konca.

Reforma, ktorú Sarkozy sľúbil už pred voľbami, predpokladá odstránenie privilégií v oblasti dôchodkov pre niektoré kategórie štátnych zamestnancov, železničiarov či zamestnancov elektrární a plynární. Tí môžu ísť do dôchodku skôr ako ostatní a nemusia toľko rokov prispievať do penzijného fondu. Štát na ročne dopláca asi piatimi miliardami eur. Odstránenie týchto privilégií má väčšinovú podporu Francúzov.

Odbory podstatu reformy priamo neodmietli, ale pohrozili protestami, ak sa ju pokúsi vláda presadiť bez prejednania s nimi. Fillon totiž povedal, že môže byť uplatnená aj prostredníctvom dekrétu. Železničiarska centrála SUD-Rail hrozí štrajkom. V roku 1995 bolo práve niekoľkotýždňové ochromenie železničnej dopravy štrajkom hlavným dôvodom, prečo sa Juppé reformy vzdal.

Podľa dnešných francúzskych novín považujú odbory Fillonovo vyjadrenie za "vyhlásenie vojny". Le Parisien píše, že odbory sú na "bojovom chodníku", Libération veští vláde "veľké problémy". Konzervatívne le Figaro ale zdôrazňuje, že pre vládu je podstatné vydržať, pretože "ustúpiť teraz by znamenalo dopredu vzdať všekto ostatné".

Sarkozy počas pondelkovej návštevy Nemecka povedal, že bol zvolený preto, aby uskutočnil hlboké reformy a že tieto reformy sa uskutočnia. Podrobne sa chce k sociálnym reformám vyjadriť budúci týždeň. Podľa niektorých francúzskych novín bol však prezident prekvapený vskutku razantným spôsobom, akým Fillon reformu oznámil. Podľa Le Parisien sa to v prezidentskom paláci považuje za neobratnosť.

Najčítanejšie správy