Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúska tlač hodnotí pápežovu návštevu rozpačite
Zdielať na
Zahraničie

Rakúska tlač hodnotí pápežovu návštevu rozpačite

Zdroj: Dana

Katolícka cirkev zostáva veľakrát už úplne osamoteným obrancom humanitárnych a európskych hodnôt a napriek úsiliu svojho najvyššieho predstaviteľa býva väčšinou nepochopená.

Trojdennú návštevu pápeža Benedikta XVI. v Rakúsku, ktorá skončila v nedeľu večer, hodnotí dnes rakúska tlač s určitými rozpakmi. Na jednej strane oceňuje jeho ľudské vystupovanie, evidentne blízky vzťah k Rakúsku i úprimnú starosť o ďalší vývoj Európy a západného sveta vôbec. Na strane druhej konštatuje, že k naliehavým problémom cirkvi sa pápež vlastne nevyjadril, len katolíci "povzbudzoval vo viere".

"Pápež mlčal k problémom, citlivé cirkevné témy zostali nepovšimnuté, píše napríklad Der Standard. "Omnoho menšia účasť verejnosti na stretnutiach s pápežom, ako sa očakávalo, a žiadna diskusia o otázkach reformy katolíckej církvy - to je bilancia pápežovej návštevy, ktorá znamená nepríjemné vytriezvenie," píšu noviny.

V komentári potom uvádza, že pápež sám seba vidí ako strážcu základov a koreňov náboženstva a od týchto postojov neustupuje. "Je to vždy ten starý kardinál Ratzinger, za dva a pol roka v pápežskom úrade na svojich postojoch nič nezmenil. Ani náznak reforiem alebo otvorenie cirkvi nemožno zaznamenať." Podobne Die Presse uvádza, že pre návštevu bolo charakteristické  predovšetkým pápežovým "odhodlaním poskytnúť posilu a orientáciu stále sa zmenšujúcemu sa stádu veriacich", zároveň bola ale poznačená mnohými nedorozumeniami. "Katolícka cirkev zostáva veľakrát  už úplne osamoteným  obrancom humanitárnych a európskych hodnôt a napriek úsiliu svojho najvyššieho predstaviteľa býva väčšinou nepochopená," napísal denník.

Kuriér si všíma, že "pápež našiel silné slová na adresu politikov, ale slabé voči veriacim". "Politikom dal jasne najavo svoj rozhodný odpor k interupciam a eutanázii, jeho posolstvo katolíkom však bolo nejasné."

Podľa Wiener Zeitung zanechala najväčší dojem pápežova obava o budúcnosť Európy, ohrozovaná nedostatkom detí. Podľe denníka Kleine Zeitung bolo najvýznamnejšie varovanie kontinentu pred miznutím kresťanských základov v morálke a kultúre.

Zdielať na

Najčítanejšie správy