Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ukrajinská vláda a proruskí separatisti si vymieňajú vojnových zajatcov
Zdielať na

Ukrajinská vláda a proruskí separatisti si vymieňajú vojnových zajatcov

Archívna reportáž

ZAJCEVE / Ukrajinská vláda a proruskí separatisti, ktorí sa snažia o odčlenenie východu Ukrajiny a jeho pripojenie k Rusku, si na východe krajiny začali vymieňať vojnových zajatcov. Ide o prvú veľkú výmenu zajatcov v ostatných mesiacoch.

Predstavitelia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky priviezli 16 zajatcov, predstavitelia vlády zase 99. Na vzájomnej výmene sa ukrajinská vláda a predstavitelia proruských povstalcov dohodli v pondelok v Moskve na rokovaniach, ktoré sa konali pod patronátom hlavy Ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovského patriarchu Kirilla I. Ukrajina by mala prepustiť celkovo 306 vojnových zajatcov z tábora proruských separatistov, povstalci sa zaviazali k prepusteniu 74 vojnových zajatcov z radov ukrajinských ozbrojených síl.

Diskusia o podmienkach výmeny sa začala už minulý rok, no rokovania dlho viazli pre námietky Ukrajiny aj povstalcov. Prelom v rokovaniach pravdepodobne priniesol až telefonický rozhovor ruského prezidenta Vladimíra Putina s vodcom doneckých separatistov Alexandrom Zacharčenkom v polovici novembra. Po tomto telefonáte separatisti súhlasili s prepustením zadržiavaných Ukrajincov. "Prekonali sme všetky problémy a vymenili sme si potvrdené zoznamy. Výmena sa uskutoční podľa dohodnutého scenára 27. decembra," povedal ukrajinský politik Viktor Medvedčuk.

Boje medzi proruskými separatistami podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou, ktoré vypukli v roku 2014, si vyžiadali už viac ako 10 tisíc obetí. O rok neskôr obe strany dohodli prímerie, ktoré zaistilo výmeny zajatcov, predpokladá sa však, že obe strany držia za účelom vyjednávania v zajatí desiatky ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy