Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Definitívna dohoda o výmene zajatcov medzi Kyjevom a proruskými povstalcami je na svete
Zdielať na

Definitívna dohoda o výmene zajatcov medzi Kyjevom a proruskými povstalcami je na svete

Archívna reportáž

Moskva - Definitívna dohoda o výmene zajatcov medzi Kyjevom a proruskými povstalcami na Donbase je na svete. Obe strany by si mali zajatcov vymeniť v stredu. V Moskve to oznámil vodca doneckých separatistov Alexander Zacharčenko a proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, ktorý pri rokovaní zastupoval ukrajinskú stranu.

Posledné detaily dohody prerokovali obe strany pod dohľadom moskovského patriarchu Kirilla. Kyjev by mal prepustiť viac ako 300 vojnových zajatcov a proruskí povstalci 74 uväznených Uukrajicov. Podľa minskej mierovej dohody z roku 2015 by si mali obe strany vymeniť zajatcov podľa zásady "všetci za všetkých". Kirill novinárom oznámil, že na zozname prepustených sa všetky zadržiavané osoby nenanachádzali. 

Diskusia o podmienkach výmeny sa začala už minulý rok, no rokovania dlho viazli pre námietky Ukrajiny aj povstalcov. Prelom v rokovaniach pravdepodobne priniesol až telefonický rozhovor ruského prezidenta Vladimíra Putina so Zacharčenkom v polovici novembra. Po tomto telefonáte separatisti súhlasili s prepustením zadržiavaných Ukrajincov. 

"Prekonali sme všetky problémy a vymenili sme si potvrdené zoznamy. Výmena sa uskutoční podľa dohodnutého scenára 27. decembra," povedal Medvedčuk. ktorého označujú za priateľa Putinovej rodiny. Zacharčenko čas výmeny v rozhovore s povstaleckou agentúrou DAN potvrdil. 

Z doterajších informácií nie je zrejmé, či bude medzi prepustenými aj ukrajinský duchovný a teológ Igor Kozlovskij, za ktorého oslobodenie intervenoval pri návšteve Ruska koncom novembra český prezident Miloš Zeman. Šesťdesiatdvaročného duchovného, ktorý od začiatku proruského povstania proti násilnostiam v Doneckej oblasti protestoval, zatkli vlani v januári. Odsúdili ho na dva a pol ročné väzenie za špionáž a nezákonné držanie zbraní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy