Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pijavice v Tokiu
Zdielať na

Pijavice v Tokiu

Obyvateľov Tokia trápia pijavice

V Tokiu sa objavil netradičný problém s pijavicami. Tie totiž parazitujú na ľuďoch, spôsobujú im opuchliny a svrbenie. Informoval o tom japonský Environmentálny inštitút.

Pijavice Yamabiru sa dostávajú do osídlených oblastí prostredníctvom vysokej zveri a diviakov, ktorých počty vzrástli po zalesňovaní. Pijavice sú dlhé asi 1,5 cm. "Yamabiru vylezú ľuďom do ponožiek a cicajú krv asi hodinu, pričom sa zväčšia na desaťnásobok svojej pôvodnej veľkosti. Na rozdiel od vodných pijavíc ich uhryznutie nie je cítiť. Takže väčšinou si ich ľudia všimnú až keď zbadajú, že majú krvavé ponožky," uviedol riaditeľ inštitútu Shigekazu Tani.

Problém spočíva podľa neho najmä v tom, že rana neprestáva krvácať a postihnuté miesto opuchne a začne svrbieť. Dodal, že riešenie spočíva buď vo vykosení vysokej trávy a zoťatí stromov - aby sa divoká zver príliš nepribližovala k mestám - alebo vo vytvorení prostredia, nepriaznivého pre pijavice. Jednou z možností by mohlo byť aj nasadenie prostriedkov proti škodcom.

Najčítanejšie správy