Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Kyjeve pokračujú protivládne protesty a na strane vlády je aj známy Slovák
Zdielať na

V Kyjeve pokračujú protivládne protesty a na strane vlády je aj známy Slovák

KYJEV / Nie sme zo železa, dochádzajú nám sily - hovoria Ukrajinci, ktorí už takmer osem týždňov prespávajú v stanoch pred budovou ukrajinského parlamentu. Dobrovoľníci na obranu tábora nosia pneumatiky aj dlažobné kocky.

Prívrženci bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho sú v stanovom tábore pred budovou parlamentu už od októbra. Priznávajú, že im už dochádzajú sily. "My všetci čo sme tu, sme už unavení a nie sme zo železa. Toto všetko je akoby prekliatie, ktoré visí nad Ukrajinou. Môj syn sa chystá odisť z Ukrajiny, ale ja to nechcem. Chcem pracovať a zarábať a preto som tu," opisuje situáciu dobrovoľník Igor.

Podľa bývalého ministra financií, Ivana Mikloša, ktorý už dva roky pracuje na Ukrajine ako poradca ukrajinskej vlády, si Michail Saakashvili cestu k svojim politickým cieľom razí cez nespokojnosť Ukrajincov. "Faktom je, že Saakašvili sa snaží túto nespokojnosť ľudí využiť pre svoje politické ciele, jemu ide o vplyv a o moc, veď sa tým napokon ani netají," myslí si Ivan Mikloš.

Situácia v stanovom tábore je napätá. "Toto máme na obranu, lebo minulý týždeň napadli tábor policajti," hovorí Viktor a ukazuje kopu starých pneumatík. "Aby sme sa ubránili, keď nás napadnú a aby sa ľudia vedeli zmobilizovať v priebehu 20-30 sekúnd," dodáva dobrovoľníčka Ember. Nie všetci obyvatelia Kyjeva protivládnych protestantov podporujú. "Nepodporujem ich v centra mesta, pozrite, nerobí nám to dobrú reklamu. Je tu prílišná demokracia a podľa mňa už hraničí s anarchiou," konštatuje obyvateľ mesta Jurij.

Už zajtra sa v centre mesta koná ďalší protivládny protest. Napriek tomu, že v tábore nik nechcel povedať, kde sa Michail Saakašvili zdržiava, všetci potvrdili, že zajtra ich líder na demonštrácii nebude chýbať. "Svedčí to o chaose a neschopnosti vlády vynútiť si dodržiavanie prividiel, keďže Saakashvili je od septembra na Ukrajine bez platného pasu," konštatuje Mikloš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy