Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na jeden z najznámejších turistických chodníkov na Slovensku sa zosypala veľká kamenná lavína
Zdielať na

Na jeden z najznámejších turistických chodníkov na Slovensku sa zosypala veľká kamenná lavína

PIENINY / Frekventovaný turistický chodník v Pieninskom národnom parku zavalilo množstvo skál. Zradné bralo sa rozsypalo na márne kúsky. Neporiadok síce odpratali, no nad turistami visí časovaná bomba.

Turistickú romantiku v Pieninách narušilo zradné bralo, ktoré sa zosypalo práve v čase, keď tadiaľ prechádzali turisti. Našťastie sa nikomu nič nestalo. "No tak to je veľké šťastie, určite. Vidíte, aká je to kopa kameňa. Keby tu niekto prechádzal, tak uhynie na živote," lamentuje robotník Emil Talár. Tabule s upozornením, že v tejto lokalite padajú kamenné lavíny sú na každom krku, ale teraz je situácia na jednom mieste naozaj veľmi vážna. Zrejme vplyvom počasia sa uvoľnila viac ako jedna tona kameňov a zdá sa, že ešte nie je koniec. "Je tam taká nlavína

adlomená prasklina, takže je možné, že to spadne," ukazuje Talár. 

Turisti, ktorí si užívali pieninskú prírodu, sa museli veľmi pozorne pozerať nad svoje hlavy. "Nie je to bezpečné," hovorí jeden turista. "To je príroda, to sa nijako podľa mňa nedá zmeniť," hodnotí ďalší. 

Na nebezpečné bralo sa boli pozrieť aj lesníci. Skonštatovali, že situáciu treba riešiť. "Situáciu monitorujeme a už v najbližších dňoch budeme rokovať s ochranármi, čo s tým," povedala hovorkyňa Štátnych lesy TANAPu Martina Petránová.

Redaktorka TV JOJ Mária Pavlíková prednedávnom zisťovala, ako turista zistí, že sa pohybuje na nebezpečnom lavínovom teréne. Pozrite si jej archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy