Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medicínska marihuana nepredstavuje žiadne riziko pre ľudí, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia
Zdielať na

Medicínska marihuana nepredstavuje žiadne riziko pre ľudí, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Medicínska marihuana nie je návyková a neprináša žiadne riziká pre verejné zdravie a jej predpisovanie by nemalo byť obmedzované. Po mesiacoch výskumov to vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia.

Legalizácia marihuany na lekárske účely je téma, ktorá sa rozoberá nielen v Spojených štátoch amerických, ale v krajinách na celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia sa preto zaoberala výskumom medicínskej marihuany, konkrétne zložkou kanabidol, so skratkou CBD. Po zhromaždení dostatočného množstva vedeckých podkladov vyhlásila, že medicínska marihuana nepredstavuje pre verejnosť žiadne zdravotné riziko a jej predpisovanie by nemalo byť nijak obmedzované. WHO uvádza, že "kanabidiol neohrozuje ľudí tým, že by si naň vytvárali závislosť".

Podľa zdravotníckej organizácie je kanabidol účinným liekom pri liečbe rôznych chorôb, napríklad pri rakovine, epilepsii, či Alzheimerovej choroby a pomáha  pri paliatívnej liečbe pacientov, ktorí trpia nevyliečiteľným ochorením. "V reakcii na zvýšený záujem o používanie kanabisu na lekárske účely, WHO získalo v posledných rokoch dôkladnejšie vedecké dôkazy o terapeutickom účinku kanabidolu," píše sa v správe. Podľa výskumníkov pôsobí utišujúco pri rôznych druhoch záchvatov. "Nedávne štúdie na zvieratách a ľuďoch ukazujú, že jeho použitie môže mať určitú terapeutickú hodnotu pri záchvatoch," uvádzajú autori v správe. 

Na budúci rok plánuje organizácia urobiť rozsiahlejšiu analýzu celej marihuany a nie len konkrétnej zložky, teda kanabidolu, ktorý sa najviac využíva v medicíne.

Liečiť pomocou marihuany sa snažia aj sestry v Kalifornii. Pozrite si archívnu reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy