Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mäso sa podľa odborníkov podieľa na produkcii skleníkových plynov. Uvažujú o zavedení dane
Zdielať na

Mäso sa podľa odborníkov podieľa na produkcii skleníkových plynov. Uvažujú o zavedení dane

Archívna reportáž

NEW YORK / Mäso by mohol stretnúť rovnaký osud, aký platí napríklad pre tabak či cukor. Môže sa dostať medzi komodity, ktoré sa zdaňujú ako spoločensky nebezpečné. Podľa analýzy FAIRR má totiž mäso negatívny vplyv na klimatické zmeny aj na ľudské zdravie.

Špecializovaná agentúra OSN s názvom Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo tvrdí, že globálny mäsový priemysel má až 15 percentný podiel na produkcii skleníkových plynov. Podľa FAO navyše prílišná konzumácia živočíšnych bielkovín spôsobuje vážne zdravotné problémy. 

Na riziká spojené s pojedaním mäsa upozorňujú aj ďalšie spoločnosti a organizácie. Bloomberg varoval, že sa má celosvetová spotreba mäsa do polovice storočia zvýšiť o 73 percent. V krajinách ako je India a Čína totiž narastá doterajší nízky dopyt po mäsových výrobkoch. Investori zo spoločnosti FAIRR upozorňujú na to, že by vzrastajúca obľuba mäsitej potravy mohla globálnej ekonomike do roku 2050 spôsobiť zdravotné problémy a environmentálne náklady vo výške až 136 biliónov dolárov. 

Mnohí investori preto zdanenie mäsa vítajú a veria, že vlády jednotlivých krajín nájdu spôsob ako "mäsovú daň" zaviesť do praxe. Chceli by zlepšiť verejné zdravie a v oblasti emisií splniť ciele, ktoré stanovila Parížska dohoda o klíme. Aj keď sa táto myšlienka stretáva so silným odporom, o dani na mäso v posledných dvoch rokoch diskutovali aj zákonodarcovia v Dánsku, v Nemecku, v Číne a vo Švédsku. 

"Investori začínajú uvažovať o mäse podobným spôsobom, akým uvažujú o klimatickom riziku. Musíme sa teraz zaoberať živočíšnou výrobou a spotrebou, aby sme dodržali dohodu o dvojstupňovom limite globálneho otepľovania, ktorú signatári podpísali v Paríži," povedala Rosie Wardle zo spoločnosti FAIRR. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, možný dopad dane z mäsa by sa mohol podobať dopadom dane z cukru, ktorá sa snaží o zníženie počtu obéznych ľudí. Napriek tomu, že spočiatku čelila kritike, zaviedlo ju 18 krajín, šesť amerických miest a v roku 2014 Mexiko. 

Mäso je stále žiadaným tovarom. Niektorí sa uchyľujú k tomu, že sa ho rozhodnú aj kradnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy