Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
S Novým rokom pricháda do obchodov aj zábavná pyrotechnika. Na jej bezpečnosť si posvieti inšpekcia
Zdielať na

S Novým rokom pricháda do obchodov aj zábavná pyrotechnika. Na jej bezpečnosť si posvieti inšpekcia

BRATISLAVA / K oslavám príchodu Nového roka neodmysliteľne patrí aj pyrotechnika. V období Vianoc a pred Silvestrom preto vyrážajú do obchodov aj inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie a banských úradov, aby skontrolovali predaj zábavnej pyrotechniky. Najväčší problém im robia internetové predajne.

Minulý rok skontrolovala Slovenská obchodná inšpekcia 125 prevádzok s pyrotechnikou na celom Slovensku. "Vykonávajú kontroly buď v obchodných reťazcoch, alebo v jednotlivých stánkoch, na tržniciach, kde je možný výskyt zistenia nedostatkov," vysvetľuje riaditeľ inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj Ľubomír Opálka. 

Vlani inšpektori odhalili nedostatky v sedemnástich prevádzkach, čo predstavuje 14 percent. Podľa inšpektorky SOI väčšinou chýba "návod na použitie v štátnom jazyku, bezpečnostné informácie, rok výroby, dátum spotreby, či čistá hmotnosť vybušniny".

Minulý rok kontrolóri zakázali predaj a dodávanie piatich druhov pyrotechnických výrobkov, ktoré nemali správne označenie a chýbal im návod na použitie. Výsledky tohtoročných kontrol budú známe až v januári. Podľa riaditeľa inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj Ľubomíra Opálku nedostatky na zábavnej pyrotechnike klesajú každý rok. "Za posledné roky v rámci Bratislavskeho kraja neboli zistené žiadne nedostatky v oblasti predaja pyrotechniky," dodáva Opálka.

Okrem obchodnej inšpekcie si každoročne na predajcov pyrotechniky posvietia aj banské úrady. Tie vlani vykonali 150 kontrol, pričom najčastejším pochybením bolo prekročenie množstva pyrotechnických výrobkov, ktoré mohli predajcovia držať na predajni. Tento problém vyriešili presunom pyrotechniky do skladov.

Problémom pre inšpektorov a banské úrady zostávajú internetové obchody. Kontrolu predaja cez internet totiž nevedia vykonať. Ponuka býva anonymná a miesto prevzatia tovaru je rôzne. 

Pozor by si mali dať aj samotní zákazníci, a to najmä pri používaní zábavnej pyrotechniky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy