Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nový zákon bráni sexuálnym delikventom vycestovať z krajiny
Zdielať na

Nový zákon bráni sexuálnym delikventom vycestovať z krajiny

Archívna reportáž

CANBERRA / Austrálske úrady zabránili vycestovať z krajiny prvej osobe usvedčenej zo sexuálneho obťažovania maloletých. Konali tak na základe nového zákona, ktorý nadobudol platnosť v stredu a má za cieľ udržať pedofilov mimo krajín juhovýchodnej Ázie, kde je rozšírený trh so sexuálnou turistikou.

Viac ako 20 tisíc ľudí evidovaných v registri sexuálnych delikventov tak odteraz nesmie opustiť Austráliu, s výnimkou osobitných prípadov s povolením úradov. Porušenie zákona je federálnym trestným činom a hrozí zaň až päť rokov za mrežami.

Sexuálneho delikventa zadržala polícia na letisku v Sydney. Kam chcel vycestovať, zatiaľ nie je známe. "Sme si vedomí, že usvedčení sú náchylní naďalej konať trestnú činnosť, ak sú v krajine, kde je sexuálne zneužívanie detí na vzostupe a oni nie sú monitorovaní," uviedla ministerka zahraničných vecí Julie Bishop.

Do austrálskeho registra sexuálnych delikventov každoročne pribudne približne 2 500 ľudí, ktorým úrady na základe nového zákona odoberú cestovné pasy. Ak budú páchatelia menej vážnych deliktov dodržiavať podmienky, po uplynutí niekoľkých rokov ich z registra vyradia a budú môcť pasy opätovne získať. Pre viac ako 3 200 zločincov v registri platí doživotný zákaz opustiť krajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy