Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sever krajiny zasiahlo neobvykle silné zemetrasenie. Hýbali sa postele a rinčali sklá
Zdielať na

Sever krajiny zasiahlo neobvykle silné zemetrasenie. Hýbali sa postele a rinčali sklá

OSTRAVA / Dnes pred štvrtou hodinou ráno zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s magnitúdom približne 3,5 stupňa. Otrasy pocítili obyvatelia Sliezska, severnej časti Moravy, od Opavy až po Karvinú.

"Zachytili sme zemetrasenie o sile približne 3,5 magnitúda, čo je pre túto oblasť pomerne vzácne," povedal pre server iDNES.cz Jan Zedník z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR. "Takéto silné prirodzené zemetrasenia, nie tie v baniach, sa v tejto oblasti opakujú raz za niekoľko desiatok rokov," dodal Zedník.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie malo magnitúdo 3,2 stupňa. "Pri slabších javoch nie je nadviazanie na Richterovu stupnicu jednoduché. Zaznamenali ho všetky české stanice, aj tá v Prahe či v Kašperských horách," objasnil riaditeľ geofyzikálneho ústavu Aleš Špičák a dodal, že zemetrasenie zrejme vzniklo vplyvom napätia v zemskej kôre, ktoré vzniká v dôsledku dlhodobej ťažby čierneho uhlia.

Epicentrum najprv uvádzali v hĺbke päť kilometrov, neskôr však odborníci upresnili údaj na dvanásť kilometrov. "Epicentrum je niekde v blízkosti Hlučína, na polovici cesty medzi Opavou a Ostravou. V tejto oblasti je to skutočne veľmi zaujímavý a vzácny jav," vyhlásil Zedník. "Veľmi silný otras bol v roku 1935, odvtedy sa nepamätám, že by tam bol taký silný otras," dodal.

Obyvatelia zo zasiahnutých oblastí uviedli, že sa im hýbali postele, skrine či poháre na policiach. Úrady zatiaľ nezaznamenali žiadne škody ani zranenia. Podľa odborníkov sa ľudia nemajú čoho báť. Ničivé zemetrasenia, pri ktorých by padali domy a zomierali ľudia, vraj u nás v podstate nehrozia.

Pozrite si archívne reportáže o iných zemetraseniach v našich zemepisných šírkach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy