Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na synagógu zaútočili muži so zápalnými fľašami. Vo vnútri boli aj deti
Zdielať na

Na synagógu zaútočili muži so zápalnými fľašami. Vo vnútri boli aj deti

HELSINKI / V sobotu večer zaútočili maskovaní muži na synagógu a priľahlé židovské centrum v švédskom Göteborgu. Útočníci hádzali zápalné fľaše - takzvané Molotove koktaily, na budovu a do záhrady.

Švédska polícia zatkla troch ľudí, ktorí sú podozriví z hodenia zápalných bômb na synagógu a priľahlé židovské centrum v Göteborgu.

Svedok Allan Stutzinsky pre agentúru TT vyhlásil, že videl približne dvanásť maskovaných mladých ľudí, ako hádžu predmety do záhrady okolo synagógy. Viaceré médiá neskôr spresnili počet útočníkov a uvádzajú už približne 20 maskovaných mužov. Incident sa stal v sobotu. Nikto neutrpel zranenia," píše britská BBC.

Hovorca tamojšej polície uviedol, že prípad vyšetrujú ako pokus o podpaľačstvo. Úrady už zvýšili bezpečnosť v okolí synagógy a židovského strediska v Štokholme.

Dvir Maoz, poslanec Svetového mládežníckeho hnutia Bnei Akiv, ktoré pôsobí v Göteborgu, pre média povedal, že útok nastal v sobotu tesne po 10-tej večer. V synagóge a židovskom centre mali práve stretnutie mladí z miestnej židovskej komunity," píše britský Daily Mail.

Útok na švédsku synagógu

Útok na švédsku synagógu

SITA

Maoz opisoval, že sa pozeral zvnútra synagógy a zrazu uvidel "ohnivú guľu", ktorá sa blíži k budove.
"Strážnili to videli v bezpečnostných kamerách a okamžite zavolali políciu. Deti boli šokované a bolo to prvýkrát, kedy zažili teroristický útok," uviedol poslanec.

Dvir Maoz, poslanec Svetového Bnei Akivského mládežníckeho hnutia v Göteborgu, povedal, že útok nastane trochu po 10:00. zatiaľ čo mladí z miestnej židovskej komunity navštevovali párty v komplexe synagógy. Göteborg je v juhozápadnom Švédsku, asi 230 kilometrov severne od Kodane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy