Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Afrike na uliciach zabíjajú ľudí. Sú podozriví z upírstva
Zdielať na

V Afrike na uliciach zabíjajú ľudí. Sú podozriví z upírstva

Archívna reportáž

MALAWI / "Nie sú to žiadne výmysly. Pili moju krv." Už týždne rozsievajú nepravdepodobné reči o útokoch upírov v Malawi chaos. Rozzúrený dav lynčoval až k smrti údajné upíri a donútil tak armádu, aby zasiahla.

Jamiya Baulen z juhomalawskej obce Ngolongoliwa hovorí svoj príbeh pred skupinou bosých detí. Bolo to 2.októbra v noci: "Videla som svetlo na streche domu. Potom ma obstúpila hmla a ja som sa márne pokúšala zdvihnúť z postele. Do mojej ľavej ruky preniklo niečo ako ihla," hovorí svoj zážitok. Štyridsaťročná Jamiya uisťuje, že skôr ako upadla do bezvedomia počula, ako niekto skáče zo strechy. V šoku bola prevezená do nemocnice a potom ju s antibiotikami poslali domov. Jej susedka, dvadsaťsedemročná Florence Kalung tvrdí, že bola napadnutá rovnakej noci. Spala po boku manžela, keď uvidela svetlo podobajúce sa ohňu: "Počula som, ako sa otvárali dvere a cítila som, ako mojimi prstami prechádza ihla," hovorí.

Rozprávanie o upíroch pravidelne znepokojuje Malawiu, kde sú tradičné povery medzi obyvateľstvom veľmi rozšírené. Okrem iného sú tu zabíjaní albíni, ktorým sú odobraté orgány používané v obradoch čiernej mágie. Posledná vlna povestí o upíroch prišla zo susedného Mozambiku. Upíri údajne prekročili hranice, aby sali ľudskú krv pod zámienkou pomoci obyvateľstvu. Tentokrát tieto povesti nabrali obzvlášť veľkého rozsahu a sú spojené s násilnosťami. 

Skupiny sebaobrany tvorené z obyčajných ľudí od októbra zavraždili najmenej deväť osôb podozrivých z toho, že sali alebo sa pokúsili sať ľudskú krv. Orlendo Chaponda sa 30.októbra skoro stal obeťou tejto honby na prízraky. Toho dňa dorazili k jeho domu v Mulanje na juhu krajiny desiatky ľudí vyzbrojených kameňmi a mačetami a kričali: "Ukrývate upírov!" Vystrašenému Orlendovi sa podarilo na poslednú chvíľu utiecť. Uchýlil sa na policajnej stanici. "Moja žena ich nechala vstúpiť do domu, aby sa presvedčili o tom, či tak sú nejakí upíri. Keby ma našli, boli by ma mohli zabiť," trasie sa pri rozprávaní strachom. 

Povesti o upíroch sa rozšírili po dedinách a potom i v ekonomickej metropole krajiny Blantyre. V októbri v chudobných štvrtiach hliadkovali skupiny sebaobrany a hľadali upírov. Jednu osobu zaživa upálili a ďalšie ukameňovali. Nepokoje dosiahli takých rozmerov, že musel zasiahnuť aj prezident Peter Mutharika. Ostro kritizoval "znepokojivé prípady občianskych súdov". "Nič nedokazuje existenciu upírov. Sú to klamstvá, ktorých cieľom je destabilizovať región," prehlásil. Úrady posilnili policajné hliadky, ktorým na pomoc privolali vojakov a dokonca v niektorých okresoch dočasne vyhlásili zákaz vychádzania. V krajine bolo zatknutých viac ako 250 osôb, ktorí sa podieľali na násilnostiach. 

Anthony Mtuta z Katolíckej univerzity v Malawi zdôrazňuje, že z rozprávačiek o upíroch profitujú zločinci a chudobní ľudia si myslia, že na vine sú bohatí. "Ak máte pekné auto, ste podľa nich upír. Všetko súvisí s nevzdelanosťou a chudobou," hovorí. Násilnosti spojené s povesťami o upíroch postihli južné okresy Malawi, kde sú hory veľmi obľúbené zahraničnými turistami, ale teraz sú opustené. Od polovice októbra sa turisti vyhýbajú národnej rezervácii Lukhubula. "Tu ľudia pracujú ako sprievodcovia, nosiči batožiny alebo predajcovia suvenírov. Bez turistov prídu o živobytie," hovorí jeden zo zamestnancov rezervácie. "Kvôli údajným upírom je mi už zle a nechutí mi ani jesť. Všetko sú to len veľké klamstvá," sťažuje sa sprievodca Eric Yohane. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy