Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Islamský štát je na irackom území definitívne porazený, tvrdí iracká armáda
Zdielať na

Islamský štát je na irackom území definitívne porazený, tvrdí iracká armáda

Archívna reportáž

BAGDÁD / Iracký premiér Hajdar Abádí v sobotu ohlásil definitívnu porážku teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. Irackej armáde a jej spojencom sa podarilo už v lete poraziť Islamský štát v Mosule, ktoré bolo ich hlavným mestom. Armáda oznámila, že oslobodený je už celý Irak.

Boje proti Islamskému štátu trvali tri roky. "Naše sily majú pod kontrolou celú hranicu so Sýriou. Ohlasujeme koniec vojny proti Islamskému štátu," povedal Abádí. 

Vojsko vytlačilo Islamský štát z Mosulu v júli a potom postupovalo ďalej na západ, pretože tam utekali zvyšné oddiely teroristickej organizácie. Ofenzívy sa zúčastnili aj šiítské milície, ktoré sa podieľali na bojoch proti radikálom. Abádí už vtedy povedal, že Islamský štát môžu považovať za porazený, ale že konečnú porážku oznámia vtedy, keď zakončia operáciu v pohraničí. 

Islamský štát začal obsadzovať sever Iraku a susednú Sýriu v roku 2014. Jeho vodca abú Bakr Bagdádí v júni 2014 vyhlásil z mosulskej mešity založenie chalífátu. Podarilo sa im obsadiť takmer polovicu irackého územia. 

Oslobodzovanie postupne začalo v roku 2015, keď začala iracká armáda oslobodzovať sunnitské mestá severne od Bagdádu a do bojov sa zapojili aj kurdské jednotky. Boje proti Islamskému štátu sú ale intenzívne aj v Sýrii. Ruská armáda, ako spojenec sýrskej, vo štvrtok oznámila, že svoju úlohu, akou bola porážka Islamského štátu, splnila. 

Kam sa Islamský štát podel?

Predpokladá sa, že niektorí bojovníci z tejto skupiny ušli do Sýrie a ďalší utiekli cez tureckú hranicu. Existujú aj obavy, že by bojovníci Islamského štátu chceli zaútočiť aj v iných krajinách. Britský minister obrany Gavin Williamson uviedol, že by Britov, ktorí sa pripojili k organizácii v Iraku a v Sýrii, mohli teraz postupne nachádzať, pravdepodobne mŕtvych. K teroristickým organizáciám v Iraku a v Sýrii sa podľa odhadov britských úradov pripojilo asi 800 ľudí s britským pasom. Zhruba 130 padlo v boji, 400 z nich sa mali vrátiž  do krajiny. Zvyšných asi 270 by sa stále malo nachádzať na Blízkom východe. 

Hovorca medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi 5. decembra uviedol, že skoro 3000 bojovníkov Islamského štátu stále zostáva v Iraku a v Sýrii a naďalej predstavujú hrozbu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy