Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vojna je nevyhnutná, vyhlásila KĽDR
Zdielať na

Vojna je nevyhnutná, vyhlásila KĽDR

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR uviedlo, že vojna na Kórejskom polostrove sa stala nevyhnutnou. Podľa nej za to môžu hrozby, ktoré voči Pchjongjangu zaznievajú z Washingtonu. Vinu pripísalo KĽDR aj spoločným vojenským manévrom, ktoré mala Južná Kórea so Spojenými štátmi.

"Zostávajúcou otázkou je teraz, kedy vojna prepukne," vyhlásil hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí. Hovorca kritizoval bližšie neupresnené výroky amerických predstaviteľov, ktoré označil za "bojuchtivé štvanie". Menovite hovoril o riaditeľovi CIA Mikovi Pompeovi, ktorý údajne kritizoval najvyššie vedenie krajiny, ktoré je "srdcom severokórejského ľudu". 

"Nechceme vojnu, ale nebudeme sa pred ňou schovávať. Ak americké štáty nesprávne odhadnú našu trpezlivosť a rozpútajú nukleárnu vojnu, náš mocný jadrový arzenál zaistí, že za to drasticky zaplatia," uvádza sa v prehlásení ministerstva zahraničných vecí KĽDR. O možnosti vojenského konfliktu s KĽDR nedávno hovorili aj bezpečnostní poradcovia Bieleho domu Herbert McMaster a člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham.

Americké manévre

Ako uvádza portál Novinky.cz, v pondelok začali rozsiahle spoločné letecké manévre, ktoré vykonalo USA a Južná Kórea. Cvičenie, ktoré by malo trvať do piatku označuje Pchjongjang za provokáciu. 

Napriek rezolúciám OSN vypálila Severná Kórea 28. novembra ďalšiu raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. USA tiež vyzvali všetky krajiny, aby s Pchjongjangom prerušili akékoľvek styky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy