Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia vpadla do Saakašviliho stanového tábora. Teraz sa ukrýva v hoteli
Zdielať na

Polícia vpadla do Saakašviliho stanového tábora. Teraz sa ukrýva v hoteli

Archívna reportáž

KYJEV / Ukrajinské bezpečnostné sily v stredu nadránom zasahovali v stanovom tábore, ktorý v centre mesta rozložili stúpenci Michaila Saakašviliho. Pri strete bolo zranených niekoľko ľudí. Opozičný politik polícii uniká. Ukrajinské médiá uvádzajú, že sa Saakašvili nachádza v hoteli v Kyjeve a chránia ho jeho ľudia.

Ukrajinská polícia vpadla do stanového tábora ešte o šiestej hodine ráno miestneho času. "Chceli ma vytiahnuť zo stanu, ale pomýlili sa a vpadli do susedného, kde spali aktivisti. Brutálne ich zbili," komentoval rannú raziu gruzínsky exprezident.

Pri konflikte polície s aktivistami sa zranilo asi desať ľudí, z toho šesť aktivistov a štyria policajti. Nakoniec sa polícia z tábora stiahla. Stúpenci Saakašviliho sa od ústupu polície podľa médií venujú stave barikád a priipravujú sa na ďalšie policajné razie. 

Podľa polície vyvolali konflikt aktivisti. "Začali políciu provokovať a vrhli sa na strážcov poriadku. V reakcii na to bl nasadený slzný plyn a došlo ku konfliktom," uviedla policajná hovorkyňa Oksana Bliščiková. Časť Saakašviliho ľudí podľa nej ostáva v stanovom mestečku pri parlamente. Ďalší, vyzbrojení obuškami a pálkami, by sa mali nachádzať v hale hotela Kyjev, kde by sa podľa dostupných informácií mal Saakašvili ukrývať.

Zatknutie Saakašviliho vyvolalo vzbury

Michail Saakašvili sa ešte v utorok dostal do rúk agentom ukrajinskej tajnej služby SBU. Jeho stúpenci ale zablokovali ulicu a oslobodili ho z policajného mikrobusu. Štyridsaťdeväťročný politik sa potom so svojimi vernými utáboril neďaleko parlamentu a apelovali na odvolanie prezidenta Petra Porošenka. Požadovali aj odvolanie šéfov tajnej služby a prokuratúry.

Ako uvádza portál IDnes.cz, ukrajinské úrady exprezidenta považujú za utečenca, ktorý sa vyhýba obvineniam z napomáhania k štátnemu prevratu. Generálny prokurátor Jurij Lucenko dal Saakašvilimu 24 hodinovú lehotu, aby sa dobrovoľne dostavil na výsluch. Jeho ultimátum vyprší dnes, teda v stredu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy