Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najali si ju na tlmočenie dôležitej policajnej konferencie. Znakovú reč si vymýšľala
Zdielať na

Najali si ju na tlmočenie dôležitej policajnej konferencie. Znakovú reč si vymýšľala

TAMPA / Vo floridskom meste polícia zvolala tlačovú konferenciu, aby oznámila úspešný záťah a zatknutie masového vraha. Pri tej príležitosti si najali prekladateľku do znakovej reči pre nepočujúcich. Nikto jej ale nerozumel. Znaky si vymyslela.

"Už keď si rozcvičovala ruky som vedela, že toto nie je niečo, čo robia tlmočníci," vraví Betti Bonni, ktorá je certifikovaná tlmočníčka. Derlyn Roberts sa jednoducho zjavila na policajnom riaditeľstve a tvrdila, že je tlmočníčka znakovej reči. A polícia si ju najala na dôležitú tlačovú besedu.

"Boli to samé vymyslené znaky, vôbec som jej nerozumela. Vyzeralo to, ako keby spievala, neboli to bežné znaky," dodáva Bonni. Profesorka, ktorá učí tlmočníkov znakovej reči bola sklamaná a nahnevaná. "Máme toľko prekladateľských agentúr a toľko šikovných tlmočníkov, prečo ju neskontrolovali?" čudovala sa Rachelle Settambino.

Falošná tlmočníčka navyše už mala potýčky so zákonom - za podvod. Dokonca už bola aj vo väzení. Teraz jej ale väzenie nehrozí, falošné tlmočenie nie je trestný čin, len etický priestupok.

Na Slovensku zas úradoval falošný policajt: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy