Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koaliční lídri: Chceme sa ľuďom pozrieť do očí, platy si zvýšime symbolicky
Zdielať na

Koaliční lídri: Chceme sa ľuďom pozrieť do očí, platy si zvýšime symbolicky

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po niekoľkých dňoch sporu o zmrazovanie platov ústavných činiteľov prišli koaliční lídri s dočasným riešením. Platy rozmrazia, ale navýšia si ich len o symbolické euro. Začiatkom budúceho roka chcú priniesť systémové riešenie, ktoré upraví zvyšovanie platov, aby nedošlo k radikálnemu nárastu platov ústavných činiteľov.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS)  povedal, že s koaličnými lídrami si sadli za stôl a dokázali si "problémy, ktoré vznikli, vyjasniť a dohodli sa na platoch ústavných činiteľov." Podľa neho verejnosť má právo vedieť, akú mzdu majú ústavní činitelia a verejnosť by nemala byť šokovaná rapídnym nárastom týchto platov. "Sme proti skokovému nárastu. Na to treba systémové riešenie," uzavrel s tým, že navrhuje aj zdaňovanie europoslancov, lebo pri určitých mechanizmoch to je možné. 

Kompromisom v prípade platov ústavných činiteľov má byť symbolické zvýšenie o jedno euro. "Súčasne začneme pripravovať novú právnu úpravu, ktorú bude vedieť akceptovať aj verejnosť. Skrátka niečo normálne. Bohužiaľ zatiaľ taký zákon nemáme, ale som rád, že k takémuto rozhodnutiu došlo," vraví premiér Robert Fico s tým, že chce dosiahnuť to, aby sa ľuďom mohli pozrieť do očí.

Vyjadril sa aj predseda koaličnej strany MostHíd Béla Bugár. "Čo dodať, hľadaním kompromisov sme našli riešenie, ktoré vyhovuje obom stranám, aj očakávaniam občanov. Nezamrazili sme platy, ale dali sme na stôl návrh, ako to vyriešiť." O to sa budú snažiť najbližších šesť mesiacov tak, aby nový zákon mohol vstúpiť do platnosti už 1. júla 2018. "Ja si myslím, že toto riešenie svedčí o tom, že táto vládna koalícia vždy nájde kompromisy," ukončil tlačovú besedu Bugár. 

Ešte pred finálnou dohodou Fico hrozil vyslovením nedôvery vlády: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy