Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci odhalili vek hrobky, kde bol údajne pochovaný Ježiš Kristus
Zdielať na

Vedci odhalili vek hrobky, kde bol údajne pochovaný Ježiš Kristus

BRATISLAVA/JERUZALEM / Vedci, ktorí skúmali hrobku Ježiša Krista v jeruzalemskej Bazilike Svätého hrobu potvrdili to, o čom sa doteraz iba špekulovalo. Vzorky malty, ktoré z nej pred rokom odobrali datovali do polovice štvrtého storočia nášho letopočtu. Dnes majú v rukách dôkazy, že hrobka bola skutočne vystavaná za čias rímskeho cisára Konštantína.

Slávny chrám bol za posledné storočia toľkokrát zničený a prestavaný, že odborníci si neboli istí, či stojí na pôvodnom mieste. Najnovšie výskumy potvrdili obdobie, v ktorom chrám postavili. "Máme konkrétne výsledky a na základne nich sme dospeli k záveru, že hrobka pochádza z čias rímsekho cisára Konštantína. Asi z roku 326," hovorí vedúca výskumu Antonia Moropoulou. 

Bazilika božieho hrobu je dôležitým pútnickým miestom Kresťanov už od 4. storočia, kedy Svätá Helena objavila Boží hrob a cisár Konštantín Veľký dal pri ňom vybudovať kostol. "Je to úžasný pocit. Vôbec som to nečakala. Bola som presvedčená o tom, že hrobka môže pochádzať tak z jedenásteho storočia," dodáva Moropoulou s nadšením. Potvrdiť, že v hrobke skutočne ležalo telo Ježiša Krista ale výskumníci stále nedokážu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy