Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Samovražda priamo na súde v Haagu. Generál vypil po vynesení rozsudku jed
Zdielať na

Samovražda priamo na súde v Haagu. Generál vypil po vynesení rozsudku jed

HAAG / Na Medzinárodnom trestnom tribunále pre bývalú Juhosláviu v holandskom Haagu v stredu došlo k nevídanej tragédii. Generál Slobodan Praljak spáchal samovraždu otrávením priamo pred tribunálom.

Generála Slobodana Praljaka odsúdili na 20 rokov ešte v roku 2013. V prípade 72-ročného generála bosnianskych Chorvátov išlo v podstate o doživotie. Trest si mal odpykať za vojnové zločiny napáchané na bosnianskych Moslimoch. Šiesti generáli sa dobrovoľne vzdali súdu ešte v apríli 2004. Všetkých odsúdili pre spoluzodpovednosť za najťažšie zločiny, vrátane vrážd, znásilnení a terorizovaní bosnianskych Moslimov počas juhoslovanskej vojny zo začiatku 90. rokov. Bývalý generál dal, okrem iného, v roku 1993 rozstrieľať slávny Starý Most v Mostare, ktorý spájal moslimskú a chorvátsku časť metropoly Hercegoviny.

Slobodan Praljak sa voči rozsudku odvolal a v stredu si mal vypočuť verdikt. Po tom, čo súd potvrdil pôvodný rozsudok, teda 20 rokov väzenia, Praljak vykríkol: "Slobodan Praljak nie je vojnový zločinec. S opovrhnutím verdikt odmietam". Vzápätí sa napil z fľaštičky, ktorú mal pri sebe. V súdnej sieni nastal chaos. Sudca prerušil pojednávanie, nariadil zatiahnuť závesy a zadržať fľaštičku. Okamžite zavolali lekárov, ktorí sa bývalého generála bosnianskych Chorvátov snažili zachrániť. Po niekoľkých hodinách však prišla chorvátska štátna televízia s oznámením, že Praljak zomrel.

Haagsky tribunál aj po tomto šokujúcom incidente dlhoročné tresty ostatným obvineným potvrdil. Polícia už označila súdnu sieň za miesto činu.

Pozrite si autentický záznam zo súdu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy