Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Stovky sobov umierajú na železniciach. Strojvodcovia o nich napriek varovaniam nevedia
Zdielať na

Stovky sobov umierajú na železniciach. Strojvodcovia o nich napriek varovaniam nevedia

Archívna reportáž

OSLO / Nórske železnice majú podľa majiteľov sobích stád na rukách krv. Za posledných pár dní na severe krajiny zahynulo viac ako sto sobov, ktorí neprežili zrážku s nákladnými vlakmi. Prípad v Nórsku vyvolal pobúrenie.

V sobotu zabil len jediný vlak 65 sobov, ďalších 41 sa s vlakmi zrazilo v stredu a v piatok. Majiteľ sobieho stáda Ole Hendrik Kappfjell tvrdí, že niekoľkokrát kontaktoval železničného dopravcu, ktorý ho mal uistiť, že strojvedúci budú o výskyte jeho zvierat v okolí trate informovať. Prisľúbili mu tiež, že vlaky preto budú jazdiť pomalšie ako obvykle. 

Predstaviteľ železníc Thor Braekkan ale pre rádio NRK uviedol, že sa správa o migrujúcom stáde sobov ku strojvodcom nikdy nedostala. Na vine podľa neho bola technická chyba vo výstražnom systéme.

Nóri chovajú soby viac menej voľne. V zime ich majitelia stáda ženú najmä do oblastí, kde môžu nájsť potravu. Keďže je ale stáda ťažké udržať pohromade, vlastníci preto bežne informujú železničné spoločnosti o ich pohybe. 

Ako uvádza portál IDnes.cz odvolávajúci sa na nórske rádio NRK, v rokoch 2013 až 2016 kvôli zrážke s vlakmi na severe Nórska zahynulo viac ako 2000 sobov. Chovatelia už dlho žiadajú o postavenie plotov na najnebezpečnejšom úseku trate, no zatiaľ sa naň nenašli finančné prostriedky. 

Na Slovensku síce soby nemáme, no aj u nás sa stáva, že sa zatúlané zvieratá ocitnú pod kolesami vlaku či auta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy