Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nevyužívajú potenciál pamiatky, ktorá nosí značku UNESCO. Poradiť im prišli odborníci
Zdielať na

Nevyužívajú potenciál pamiatky, ktorá nosí značku UNESCO. Poradiť im prišli odborníci

OSADNÉ / Na slovensko-ukrajinskej hranici sa nachádza unikátne územie - Karpatské bukové pralesy. Tie sú celosvetovo chránené a experti z Unesca nám prišli poradiť, ako vďaka nim rozvíjať v regióne cestovný ruch.

Vzácne drevené chrámy boli vždy skvostom regiónu v okolí Karpatských bukových pralesov. Nielen v stáročných kostolíkoch, ale aj v mnohých ďalších môžete zažiť tradičnú atmosféru byzantského obradu. V tejto oblasti môžete stretnúť aj najväčšieho európskeho suchozemského cicavca - zubry. Prestížnu značku UNESCO ale ľudia z regiónu nevedia podľa odborníkov využiť tak, ako by mohli. "Tá značka UNESCO ľuďom v regióne absolútne nič nehovorí, nič im nepriniesla, maximálne obmedzenia," povedal zástupca vlastníkov nehnuteľnosti v Starinskej oblasti Ladislav Hrib.

"Chýba osveta miestnych ľudí o prínosoch značky UNESCO. Doterajší pohľad na Karpatské bukové pralesy a túto problematiku bol príliš ochranársky," uviedla Daniela Galandová z nadácie pre ochranu biodiverzity Karpát. Sprevádzanie po pralese, pozorovanie zveri, výroba a predaj lokálnych produktov - aj týmto by sa v budúcnosti mohli ľudia na krajnom východe živiť.

"Prezentujú nás ako Karpatské bukové pralesy, ale reálne, keď príde turista, tak ani nevie, kde je vstupná brána do tejto lokality, nemá k dispozícii ubytovanie, stravovanie ani sprievodcovské služby," uviedla Galandová. Živiť sa ako sprievodca je len jednou z možností. Pravoslávny duchovný Peter Soroka sa rozhodol prilákať turistov do regiónu svojským spôsobom. "Ja som pochopil, že ľudia, ktorí tu žijú inak ako z turizmu neprežijú. Možno do chrámu príde počas roka viac turistov ako veriacich. Preto sme sa rozhodli postaviť domček, je to obchodík so suvenírmi, a zároveň informačné centrum," povedal Soroka. 

Do dedinky zavítajú ročne tisícky turistov. "Kľúčový trh sú pre nás turisti z Poľska, ktorých potrebujeme stiahnuť do našich dolín," povedal Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy. Láka ich aj vzácna Krypta, v ktorej je pochovaných viac ako tisíc vojakov prvej svetovej vojny. Pri pohľade na ňu majú mnohí turisti zimomriavky. Toto centrum je pre nich otvorené nonstop. "Sú tu štátne aj súkromné organizácie a tie musia spolupracovať. Až potom môžeme toto miesto ponúkať svetu," povedal odborník na manažment prírodných pamiatok Unesco James Rebanks. . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy