Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína sľúbila krajinám strednej a východnej Európy tri miliardy dolárov
Zdielať na

Čína sľúbila krajinám strednej a východnej Európy tri miliardy dolárov

BRATISLAVA / Čína sa chystá v strednej a východnej Európe investovať vo veľkom. Na summite v Budapešti to oznámil čínsky premiér. Na rozvojové a investičné projekty chce jednotlivým krajinám poskytnúť viac ako tri miliardy dolárov. Cieľom je podporiť spolu prácu Číny s týmto regiónom. Najviac peňazí pôjde prostredníctvom medzibankovej asociácie, ktorej činnosť na summite slávnostne odštartovali.

Čína poskytne krajinám strednej a východnej Európy na rozvojové a investiční projekty viac než tri miliardy USD. Investícia má podporiť spoluprácu Číny s regiónom. Uviedol to čínsky premiér Li Kche-čchiang na zasadaní krajín strednej a východnej Európy a Číny. Žiadne bližšie podrobnosti k investíciám neuviedol.

V rámci summitu má byť slávnostne odštartovaná činnosť medzibankovej asociácie medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy. Pod záštitou tejto asociácie poskytne China Development Bank krajinám na rozvoj dve miliardy eur, uviedol Li.

Ďalšie peniaze majú krajiny získať z fondu investičnej spolupráce. Li oznámil, že Čína do fondu poskytne jednu miliardu dolárov. Veľká časť týchto peňazí má smerovať do krajín strednej a východnej Európy, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy