Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mrazy poriadne potrápia Veľkú Britániu
Zdielať na

Mrazy poriadne potrápia Veľkú Britániu

Archívne video

LONDÝN / Británia je pripravená na pravý zimný víkend. Teploty klesnú až na -3°C a sneh bude padať naprieč krajinou. Po relatívne miernom týždni sa v noci očakávajú tradičné novembrové podmienky. Na niektorých miestach sa očakáva až 5 cm snehu. 

Po dni plnom snehu v Škótsku, sa snehové prehánky cez noc presunú cez Anglicko a Wales. Očakáva sa, že sneh bude padať na juhozápad a na sever, rovnako ako na kopce vo vnútrozemí. Národný meteorologický ústav (The Met Office) vydal dnes v noci žlté upozornenie na poľadovicu v častiach Spojeného kráľovstva. 

Rozsiahle mrazy spôsobia, že cesty budú zradné počas rán a snehová prikrývka môže dosiahnuť až výšku piatich centimetrov snehu v oblastiach nad 300 metrov. Národný meteorologický ústav potvrdil pre dailymail.co.uk: "Prudké dažde, krupobitie a snehové prehánky sa budú presúvať od severozápadu k juhovýchodu až do piatku. V skorých ranných hodinách soboty sa vyjasní, ale následne bude pokračovať zimné počasie."

Ústav verejného zdravotníctva rovnako varoval ľudí, aby prijali opatrenia, pretože teploty klesnú pod nulu. Thomas Waite z Ústavu verejného zdravotníctva dodáva: "Sme zvyknutí na zimy v tejto krajine a väčšina ľudí vie, ako chrániť svoje zdravie počas studeného obdobia. Ale stále sú tu aj takí, čo nedbajú na upozornenia a tým sa vystavujú veľkému riziku. Sme si vedomí, že každý rok kvôli zime ochorejú tisícky ľudí a mnohí zomrú v dôsledku vystavenia sa chladu doma či vonku.Väčšinou sú to starí ľudia, malé deti a ľudia so srdcovými alebo pľúcnymi ochoreniami. Preto každý rok vyzývame ľudí, aby dbali nie len o seba, ale skontrolovali aj svojich rodinu a známych "

Obyvatelia Veľkej Británie si po záplavách vo Walese musia dávať v noci pozor na poľadovicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy