Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Severná Kórea kope zákopy, aby neušiel ďalší vojak
Zdielať na

Severná Kórea kope zákopy, aby neušiel ďalší vojak

Archívna reportáž

DMZ / Severná Kórea posilňuje svoje pozície v demilitarizovanej zóne na hraniciach s Južnou Kóreou. Len niekoľko dní potom, ako utiekol severokórejský vojak, ktorého jeho kolegovia viackrát postrelili, kopú na hraniciach zákopy.

Severná Kórea posilňuje hranice v rámci Demilitarizovanej zóny s Južnou Kóreou. Marc Knapper, americký diplomat slúžiaci v Južnej Kórei, zverejnil na svojom twitterovom účte fotografiu, na ktorej vidno práce na zákopoch v miestach, kadiaľ pred niekoľkými dňami utekal severokórejský vojak. Podľa portálu BBC informáciu pre agentúru Reuters potvrdil aj ďalší americký diplomat, ktorý navštívil zónu.

Utekajúceho vojaka postrelili jeho kolegovia, ktorí na neho okamžite spustili paľbu. Južná Kórea vyznamenala svojich vojakov, ktorí zachránili raneného dezertéra.

13. novembra prišiel severokórejský vojak na hranice na vozidle, vystúpil z auta a rozbehol sa smerom k Južnej Kórei. Na záberoch, ktoré zverejnila OSN vidno, že keby sa auto nepokazilo, mohol prejsť cez hranice priamo v ňom. V ceste totiž nemalo žiadne viditeľné ploty, betónové zátarasy či iné prekážky, aké by človek očakával na hranici medzi dvoma krajinami, ktoré sú v podstate stále vo vojnovom stave.

OSN obvinili Sever z porušenia prímeria z roku 1953, ktoré ukončilo kórejskú vojnu. Jednak severokórejskí vojaci strieľali smerom na juh cez demilitarizovanú zónu a jeden z prenasledovateľov dezertéra na krátko prekročil neviditeľnú hranicu, tzv. vojenskú demarkačnú líniu, ktorá leží medzi oboma krajinami. Okamžite sa však vrátil - svoju chybu si teda buď uvedomil, alebo ho na ňu upozornili jeho kolegovia.

V septermbri Severná Kórea otestovala vodíkovú bombu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy