Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Putin: Masívne zbrojenie môže pohltiť celý ruský priemysel
Zdielať na

Putin: Masívne zbrojenie môže pohltiť celý ruský priemysel

Archívne video

SOČI / Vladimír Putin tvrdí, že celý ruský priemysel musí byť pripravený zmeniť v okamihu svoju výrobu na armádne technológie. Ruský prezident to uviedol na stretnutí svetových vojenských veliteľov v Soči.

S týmto prehlásením prišiel deň potom, čo vyhlásil, že Rusko by sa malo snažiť predbehnúť západ v oblasti vojenských technológií a zároveň poznamenal, že:"Ak chceme vyhrať, musíme byť lepší." Ruské vojenské výdavky značne klesali v deväťdesiatych rokoch, ale od roku 2000 krajina masívne zvýšila svoj obranný rozpočet. V súčasnosti je Rusko treťou najväčšou mocnosťou vo financovaní armády hneď po USA a Číne. Kremeľ sa teraz môže pochváliť plukmi tankov, novou generáciou jadrových rakiet a čoskoro budú mať nadzvukové bombardéry.

V stredu taktiež sýrska vláda potvrdila svoju účasť na samite, kde sa bude prejednávať budúcnosť krajiny po skončení vojny proti IS. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Hassan Rouhani súhlasili so samitom, ktorý sa má uskutočniť pred rozhovormi podporovanými OSN v Ženeve budúci týždeň. Na kongrese sa stretnú zástupcovia rôznych politických strán vnútornej a vonkajšej opozície, aby diskutovali o "parametroch budúceho štátu", píše Daily Mail.

Sýrsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že Sýria vždy podporovala "akúkoľvek politickú akciu, ktorá rešpektuje jej zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť a pomáha zastaviť prelievanie sýrskej krvi". IS sa zmenšil na niekoľko skupín odporu v mestách na východe krajiny, ktoré sa nachádzajú pozdĺž rieky Eufrat. Teraz je Sýria vo veľkej miere rozdelená medzi vládne ruské sily, ktoré kontrolujú väčšinu územia, a západom-podporované SDF, ktoré kontrolujú časti severu a východu. Kľúčovým bodom je pravdepodobne budúcnosť Bashara al-Assadu, pričom Rusko požaduje, aby zostal pri moci, ale západ ho odmietol prijať.

Web ruskej armádnej televízie Zvezda uviedol v stredu, že  Československo by malo byť vďačné Sovietskemu zväzu za rok 1968. Reagovali na to už aj slovenskí politici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy