Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko vyčlenilo milión eur na pomoc do Afriky. Tie by mali pomôcť chudobným krajinám
Zdielať na

Slovensko vyčlenilo milión eur na pomoc do Afriky. Tie by mali pomôcť chudobným krajinám

BRATISLAVA / Téma migrantov je stále aktuálna. Slovensko vyčlenilo ďalšiu čiastku na pomoc do Afriky. Viac peňazí by malo pomôcť priamo v krajinách postihnutých konfliktami a chudobou, aby z nich neutekalo toľko utečencov do Európy.

Momentálne totiž prúdi do únie najviac utečencov po stredomorskej ceste. Suma, ktorou prispejeme je však podľa analytikov malá. Stredomorskou cestou zo severu Afriky, najmä z Líbye, prúdi do Únie až 65 percent migrantov. Proti tomuto sa snaží Brusel bojovať núdzovým zvereneckým fondom, ktorého prostriedky majú prúdiť priamo na projekty v postihnutých krajinách.


Peniaze by mali slúžiť najmä na vytváranie prác pre mladých a ženy, ale aj na potravinovú a výživovú bezpečnosť, zdravotnícke a vzdelávacie služby či služby sociálnej ochrany. Nápad pomáhať priamo v Afrike vítajú viacerí, Slovensko by však podľa analytikov mohlo prispieť aj viac. Do zvereneckého fondu teda prispejeme čiastkou jeden milión eur, ktoré primárne poputujú do Líbye.


Vo fonde, ktorý vznikol v roku 2015 a má trvať päť rokov, má však byť cez tri miliardy eur. Zatiaľ je v ňom žalostne málo. Pripomenul to aj šéf európskej komisie na poslednom samite v októbri. Členské štáty zatiaľ dokopy vyčlenili na tento fond 175 miliónov eur. Pri takýchto projektoch je častou slabinou, či sa vyzbierané peniaze dostanú nakoniec aj tam, kde sú naozaj potrebné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy