Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na Ukrajine to vrie. Proruskí povstalci bojujú medzi sebou
Zdielať na

Na Ukrajine to vrie. Proruskí povstalci bojujú medzi sebou

Archívna reportáž

LUHANSK / Rivalita, ktorá už dlhšie panuje medzi jednotlivými skupinami proruských povstalcov ovládajúcich východ Ukrajiny, dosiahla nový vrchol, keď vzbúrenci z radov ukrajinských proruských činiteľov začali obsadzovať dôležité administratívne budovy v Luhansku.

Ozbrojenci, ktorí začali obsadzovať dôležité sídla, sú lojálni Igorovi Kornetovi, ministrovi vnútra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Toho nedávno z postu odvolal Igor Plotnickij, šéf tohto nikým neuznaného útvaru. Ten vo vysielaní miestnej televízie aktuálne obvinil Korneta, že na získanie moci zneužíva silu.

Kornet odmietol odstúpiť a v utorok vyhlásil, že jeho jednotky zatkli viacero ľudí lojálnych Plotnickému, ktorí boli podľa neho v skutočnosti spolupracovníkmi ukrajinských tajných služieb. V stredu zhruba 200 ozbrojencov obsadilo sídlo miestnej generálnej prokuratúry. Zadržali okolo 20 ľudí, vrátane generálneho prokurátora. Neskôr ho prepustili.

Korneta podporujú aj predstavitelia susednej, rovnako oficiálne neuznanej, Doneckej ľudovej republiky. Plotnickij Korneta obvinil, že sa snaží "udržať sa pri moci aj za cenu destabilizácie situácie" a vyhlásil, že svojho rivala veľmi rýchlo "neutralizuje". Podľa aktuálnych informácií sa však už Plotnickij v oblasti nenachádza. Vo štvrtok údajne opustil Luhansk v spoločnosti rodiny a najbližších spolupracovníkov.

Pozrite si archívnu reportáž o dramatickej situácii na východe Ukrajiny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy