Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hody v Paríži, Slováci si pripomenuli folklór aj chuť klobások
Zdielať na

Hody v Paríži, Slováci si pripomenuli folklór aj chuť klobások

PARÍŽ / Slováci žijúci vo Francúzsku sa raz za rok stretnú v Paríži, aby si zaspomínali na svoju domovinu. Už 30 rokov organizujú slovenské hody, aby si pripomenuli svoje rodisko a aj tradičné slovenské špeciality. Zároveň je to udalosť, ktorú vyhľadávajú aj čerství odídenci, aby nadviazali kontakt so Slovákmi, ktorí vo Francúzsku žijú dlhé roky.

Množstvo Slovákov každoročne precestuje stovky kilometrov, aby sa mohli v Paríži stretnúť so svojimi krajanmi. Napríklad  manželia Haníkovci pochádzajú z Malaciek, no už viac ako 30 rokov žijú v švédskom Štokholme. Pravidelne chodia na stretávky zahraničných Slovákov v mnohých krajinách. "Videli sme ich všelikde vo svete, ale chceli sme ich stretnúť aj tu v Paríži," priznáva pán Haník. Dôvod je jednoduchý - chcú si zaspomínať na svoju domovinu: "Aj sme si priplatili kabelu, aby sme mohli reprezentovať naše záhorácke kroje", dodáva pani Haníková. Manželia sa posťažovali, že sú to už roky, čo počuli slovenské ľudové piesne.

Každý rok príde na stretnutie do Paríža aj slovenský kuchár. Zahraniční Slováci si tak spoločne môžu pochutnať na tradičnom slovenskom jedle, ktoré v tamojších reštauráciach len tak nenájdu. Tento rok im naservírovali samé špeciality. "Sú tu klobásky, hurky, klasické pečené mäsko, bôčik, či kolienko," prezradil Ľubomír Krasňanský. Ako dezert nechýbala tradičná štrúdľa.

Podľa slovenského veľvyslanca vo Francúzsku Igora Slobodníka je život vo Francúzsku, a predovšetkým v Paríži, hektický: "tu nemajú ľudia čas a ani príležitosť obnoviť staré, či nadviazať nové kontakty". Ideálnou príležitosťou na vytváranie nových vzťahov sú práve slovenské hody, kde sa mladí Slováci, ktorí do krajiny prišli len nedávno, stretnú so svojimi krajanmi, ktorí sa vo Francúzsku usadili natrvalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy