Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Naša planéta je v ohrození. Hladina oxidu uhličitého je kriticky vysoká
Zdielať na

Naša planéta je v ohrození. Hladina oxidu uhličitého je kriticky vysoká

Rok 2016 bol rokom rekordov a bohužiaľ, nie len tých pozitívnych. Prvých šesť mesiacov minulého roku boli najteplejšie za posledné merané obdobie. Nedávno však vedci upozornili na kritickú hladinu oxidu uhličitého v atmosfére, ktorá dosiahla najvyšší bod za 800-tisíc rokov.

Svetová meteorologická organizácia (WMO), každoročne zostavuje správu o emisiách a skleníkových plynoch. Podľa portálu CNN, naša planéta takúto kritickú situáciu nezažila už približne tri až päť miliónov rokov, kedy teplota bola o 2-3 stupne Celzia teplejšia a hladina mora o 10 až 20 metrov vyššia.

"Bez rýchleho zníženia emisií CO2 a iných skleníkových plynov budeme do konca tohto storočia smerovať k nebezpečným teplotným nárastom,“ vyjadril sa generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie Petteri Taalas. "Budúce generácie sa narodia do oveľa nehostinnejšej planéty,“ dodal.

V roku 2015 podpísalo v Paríži 195 krajín dohodu o klimatických zmenách, vymedzujúcu špecifické emisné ciele, ktoré musí každý národ splniť, aby zabránil zhoršeniu klimatických zmien. Medzi týmito krajinami sa nachádza aj USA, ktoré sa pod vedením Donalda Trumpa snaží od dohody odstúpiť. Podľa inhabitat.com, posledné údaje však naznačujú, že krajiny nezvládnu dodržať ani Global Goals 2030, ktoré určujú, čo by mali krajiny do trinástich rokov vylepšiť. Mnohým sa zdajú tieto ciele za nereálne.

"Čísla neklamú. Ešte stále využívame príliš veľa energie a toto musíme zvrátiť," povedal šéf Programu OSN pre životné prostredie Erik Solheim. "V posledných niekoľkých rokoch došlo k obrovskému využívaniu obnoviteľnej energie, no teraz musíme naše úsilie zdvojnásobiť. Potrebujeme globálnu politickú vôľu a nový pocit naliehavosti,“ dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy