Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Učiteľka sa postavila do cesty autu, ktoré sa rútilo na ňu a štyri deti. Chlapčeka ochránila vlastným telom
Zdielať na

Učiteľka sa postavila do cesty autu, ktoré sa rútilo na ňu a štyri deti. Chlapčeka ochránila vlastným telom

Archívna reportáž

OLOMOUC / Učiteľka z materskej školy vyšla z deťmi na prechádzaku, keď sa na nich spoza zákruty vyrútilo auto, ktoré dostalo šmyk na mokrej ceste. Darina Nešporová nasadila vlastný život, aby zachránila deti, ktoré mala na starosť.

Išlo iba o sekundy, a tak učiteľka neváhala a zareagovala pohotovo - tri deti odstrčila a jedno priľahla. Autu tak nastavila vlastné telo a päťročnému chlapčekovi tak zachránila život. Nešporová skončila zakliesnená pod autom niekoľko minút a po vyslobodení ju transportoval vrtuľník do nemocnice s popáleninami a so zlomenou panvou. 

Ako hrdinka sa ale učiteľka necíti. "Podľa mňa to bol normálny čin, ktorý by urobil každý človek, ktorý ide s deťmi, čo má na zodpovednosť," uviedla učiteľka štyri mesiace po nehode. Verejnosť to ale cíti inak. Nešporová za svoju odvahu dostala Cenu Michala Velíška. Hrdinka ale sotva našla slova a z toľkej pozornosti médií aj publika jej na udeľovaní ceny prišlo zle a museli k nej zavolať lekára. 

Cena Michala Velíška

Ako uvádza portál Novinky.cz, okrem Dariny Nešporovej boli nominovaní ešte dvaja adepti na ocenenie - dvojica Martin Zajíček a Antonín Schneider, ktorí pomohli 53-ročnému mužovi po tom, čo ho postrelil sused. Tretím nominovaným bol Pavel Skuhrovec, ktorý zachránil 11-ročné dvojičky z horiaceho domu. Cena sa odovzdáva ľuďom, ktorí pomohli zachrániť život druhého človeka. Z nominácií sú vylúčení profesionáli ako vojaci, záchranári, lekári či hasiči. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy