Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecko uzná tretie pohlavie
Zdielať na

Nemecko uzná tretie pohlavie

Archívne video

BERLÍN / Nemecký ústavný súd rozhodol, že zákonodarcovia musia ustanoviť aj tretiu možnosť pohlavia okrem mužského a ženského. Tá má slúžiť pre ľudí, ktorí sa trvalo neidentifikujú ani ako muži, ani ako ženy.

Aktivisti z hnutia Dritte Option (Tretia možnosť) lobovali podľa CNN za oficiálne uznanie tretieho pohlavia v Nemecku už od roku 2014. Ústavný súd teraz rozhodol, že zákonodarcovia musia v zákonoch uznať "tretie pohlavie" od narodenia. Schválením zákona sa Nemecko stane prvou európskou krajinou, ktorá ponúka intersex osobám možnosť identifikovať sa inak ako muž či žena. Súd totiž rozhodol, že súčasný systém, ktorý "neponúka tretiu možnosť okrem "ženský" či "mužský", je protiústavný."

V roku 2013 sa Nemecko stalo prvou európskou krajinou, ktorá umožnila rodičom intersex detí, aby na rodnom liste nechali kolonku pohlavie nevyplnenú. Rozhodnutie v tejto veci, ktorú na súd podala intersex osoba, zachádza ďalej. Požaduje od zákonodarcov, aby vytvorili možnosť "pozitívneho záznamu pohlavia" pre tieto deti. Podľa rozhodnutia súdu musí vstúpiť nová legislatíva do platnosti do 31. decembra 2018. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Johannes Dimroth k tomu povedal: "Plne rešpektujeme rozhodnutie federálneho Ústavného súdu, vláda je plnej miere ochotná implementovať rozhodnutie."

Čo je vlastne "intersex"? Podľa OSN sa narodí 0,5% až 1,7% obyvateľstva zeme s intersex znakmi, čo znamená, že osoba nemá typickú mužskú či ženskú charakteristiku. Niektoré intersex znaky sú viditeľne zjavné, napríklad nejednoznačné pohlavné orgány, kým mnohé ďalšie vykazujú genetické, hormonálne či anatomické rozdiely.

Mnohé intersex deti sa podľa OSN v rôznych krajinách sveta podrobujú operáciám, ktoré im dodajú vzhľad bežného mužského či ženského pohlavia. Tieto zákroky sú často bolestivé, nezvratné a môžu spôsobiť trvalú neplodnosť ako aj dlhodobé problémy s duševným zdravím. Mnohé krajiny a regióny sa však vzďaľujú tradičnému binárnemu vnímaniu pohlavia. V roku 2014 austrálsky Najvyšší súd rozhodol, že vláda má uzákoniť tretie pohlavie. Začiatkom roka sa Kalifornia stala druhým štátom USA (po New Yorku) umožňujúcim obyvateľom štátu, ktorí sa neidentifikujú ako muž ani ako žena, zmeniť svoje rodné listy v zhode so svojou rodovou identitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy