Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kanaďania môžu mať v pasoch označenie pre neutrálne pohlavie - X
Zdielať na

Kanaďania môžu mať v pasoch označenie pre neutrálne pohlavie - X

OTTAWA / Kanadskí občania budú mať od 31. augusta o raritu naviac. Vo svojich pasoch sa budú mať možnosť preukázať takzvaným pohlavím "X". Podľa vlády má toto označenie lepšie odrážať genderovú identitu ľudí, ktorí sa nepovažujú ani za mužov, ani za ženy.

Označenie "X" v pasoch bude znamenať, že pohlavie danej osoby nie je bližšie špecifikované. Okrem toho, že sa toto označenie môže vyskytnúť v pasoch, môže sa vzťahovať aj na iné dokumenty vydané ministerstvom imigrácie, utečencov a občianstva. 

Ako píše portál novinky.cz, opatrenie je súčasťou vládneho úsilia o ochrane Kanaďanov na ich právo na genderovú identitu podľa vlastnej voľby a slobody genderového sebavyjadrenia. 

Podľa vlády táto zmena zmena ľuďom s transgenderovou identitou zjednoduší získať pas a ďalšie vládne dokumenty a umožní im cítitť sa bezpečnejšie. "Všetci Kanaďania by sa mali cítiť bezpečie, mali by žiť podľa vlastnej voľby. Zavedenie pohlavia X vo vládnych dokumentoch je dôležitým krokom smerom k presadzovaniu rovnosti pre všetkých Kanaďanov," uviedol minister pre imigráciu, utečencov a občianstvo Ahmed Hussen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy