Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
OSN varuje. Viac ako miliónu ľudí hrozí vyhladovanie
Zdielať na

OSN varuje. Viac ako miliónu ľudí hrozí vyhladovanie

Archívne video

JUBA / Až 1,25 miliónu obyvateľov Južného Sudánu hrozí vyhľadovanie, čo je dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulý rok. Upozornila na to OSN a vláda tejto východoafrickej krajiny zmietanej vojnou. Na mnohých miestach Južného Sudánu môže budúci rok opäť prepuknúť hladomor, varovali humanitárni pracovníci.

Vážne hladovanie sužovalo v septembri šesť miliónov Juhosudáncov, teda 56 percent populácie. Humanitárnej katastrofe čelilo 25 000 osôb v dvoch okresoch na severovýchode a severozápade krajiny, ktorú kontrolujú rebeli.

Situáciu zhoršuje pokračovanie konfliktu, uviedli humanitárne pracovníčky, podľa ktorých boje komplikujú pôdohospodársku činnosť aj rozdeľovanie potravinovej pomoci.

"Vládne a opozičné sily používali jedlo ako vojnovú zbraň," povedala agentúre AP Alicia Luedke, predstaviteľka medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International.

"Rok 2018 bude kritický," prehlásil Serge Tissot z Organizace OSN pre výživu a pôdohospodárstvo. Podľa neho môže ďalšiemu zhoršeniu zabrániť len mier.

Júžný Sudán sužuje občianska vojna od roku 2013, kedy sa prezident Salva Kiir rozišiel s viceprezidentom Riekom Macharom. V auguste 2015 dosiahli znepriatelení politici z odlišných etnických skupín dohody o prímerí, boje ale neprestali.

Konflikt si už vyžiadal viac ako 50 000 mŕtvych a vyvolal najhoršiu utečeneckú krízu v Afrike od genocídy v Rwande v roku 1994. Od začiatku vojny z Južného Sudánu utiekli až dva milióny ľudí.

V reportáži si pozrite názor 16-ročnej Kiry, ktorá vraj má liek na hladomor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy