Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
K útoku v New Yorku sa prihlásil Islamský štát, dôkazy ale nemajú
Zdielať na

K útoku v New Yorku sa prihlásil Islamský štát, dôkazy ale nemajú

NEW YORK / K utorkovému útoku v New Yorku sa v piatok prihlásil Islamský štát. Pre svoje tvrdenie však neposkytol žiadne dôkazy, organizácia iba uvádza, že útočník bol vojakom chalifátu.

Chodník na Manhattane, na ktorom prenajatou dodávkou zabil osem ľudí, opäť sprístupnili verejnosti. V okolí však osadili bezpečnostné zábrany. Agentúry zvrejnili aj zábery šiestich Argentínčanov na bicykloch z momentu tesne pred útokom. Piati zahynuli, jeden sa zo zranení zotavuje v nemocnici.

Páchateľ podľa televízie ABC so svojím prenajatým pick-upom plnou rýchlosťou prešiel do jazdného pruhu vyhradeného cyklistom, niekoľko ľudí zrazil a potom sám narazil do školského autobusu. Útočník, zrejme zranený, vystúpil z kabíny, kričal a v rukách držal dve zbrane, podľa vyšetrovateľov išlo ale o atrapy. Policajti páchateľa postrelili a zadržali, podľa denníka The New York Times je hospitalizovaný. V aute nenašli žiadne výbušniny.

Páchateľ podľa niektorých správ kričal "Allahu akbar" (Boh je veľký) a k útoku zanechal aj písomné stanovisko.

Prípadu sa ujali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie. Páchateľ podľa nich konal sám, po nikom ďalšom polícia nepátra. Medzi obeťami je podľa posledných správ päť argentínskych študentov a jeden Belgičan. Útočník narážal aj do školského autobusu a zranil aj dvoch školákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy