Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Toto je útočník, ktorý zabil osem ľudí. Uzbek Sayfull Saipov
Zdielať na

Toto je útočník, ktorý zabil osem ľudí. Uzbek Sayfull Saipov

MANHATTAN / Slnečné utorkové popoludnie na Dolnom Manhattane sľubovalo vydarené halloweenske oslavy, počas sekundy sa ale zmenilo v tragédiu, po ktorej na zemi zostali ležať mŕtvi, zranené a šokovaní ľudia. Pokoj náhle prerušili zúfalé výkriky ľudí, ktorých uzbecký prisťahovalec Sayfullo Saipov za volantom dodávky počas svojej zhruba kilometer dlhej divokej jazdy po chodníku pre chodcov a cyklistov, zrážal.

Telá ľudí ležali celej dĺžke trasy, ktorú Saipov prešiel. Skaza, ktorú za sebou zanechal, vyvolala u svedkov hrôzu a zmätok zároveň, napísal denník The New York Times. Masaker videl aj 36-ročný Tom Kendrick, ktorý si išiel zabehať. Newyorskému denníku popísal, ako videl pobité telo a bicykel v kríku opodiaľ, ďalej si všimol ďalšie tri telá, ktoré ležali pri sebe a tiež ďalších zakrvavených cyklistov. 

"Išiel som k nim, aby som zistil, či im môžem pomôcť, ale pomoc už nepotrebovali, boli mŕtvi," povedal Kendrick s tým, že tí ľudia boli od krvi a bez známok vedomia. "Bolo to strašné, bolo to hrozivé a bolo to neskutočné," uviedol s tým, že bol v šoku. Celkom si útok vyžiadal osem mŕtvych a jedenásť zranených.

Pätnásťročný Hiro Kimura, ktorý študuje druhý ročník Stuyvesantovu strednú školu, pred ktorou Saipovovo vyčíňanie skončilo, vypovedal, že so svojimi priateľmi ako prví počuli hlasnú ranu. To Saipov s požičanou dodávkou narazil do školského autobusu. Potom Kimura počul streľbu. "Videli sme utekajúce deti," hovorí Kimura.

Dvadsaťdeväťročný Saipov po nehode opustil auto s paintbalovou a vzduchovou pištoľou v ruke, krátko potom ho jeden zo zasahujúcich policajtov postrelil do oblasti brucha.

Matka istej 13-ročnej dievčiny, ktorá nechcela denníku The New York Times povedať svoje meno, uviedla, že dcéra sa ocitla útočníkovi tvárou v tvár a že ju to tak traumatizovalo, že nebola schopná hovoriť. "Stála priamo oproti strelcovi. Mal dve zbrane," povedala a dodala, že dcéra si nič iné nepamätá. Z miesta ju spolu s ďalšími dvoma deťmi odviedla polícia.

Štrnásťročná Olivia Raykhman videla evakuáciu detí z autobusu poničeného nehodou. "Rozbili všetky okná a snažili sa deti vytiahnuť. Nejaký muž prikryl jedno z detí dekou. Bolo tam jedno dieťa, ktoré uviazlo," uvádza. Potom všetci utekali k budove školy, kde sa schovali. 

Zatiaľ čo sa Raykhman skrývala, študenti Stuyvesantovej strednej školy vo vyšších poschodiach začali udalosť natáčať na telefóny. Na záberoch, kteoé obleteli internet, pobehuje v tmavom oblečený útočník s fúzmi po ulici a v ruke drží zbrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy