Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Výber smrteľných útokov zapríčinených autom vo svete
Zdielať na

Výber smrteľných útokov zapríčinených autom vo svete

BRATISLAVA / Útočník na Manhattane použil auto ako zbraň. Nie je to ojedinelý prípad, kedy atentátnici využili k zabíjaniu auto. Pozrite si výber udalostí zoradených podľa počtu obetí.

86 mŕtvych - 14. júla 2016 (Francúzsko) - Pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice, kde do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok vrazilo nákladné auto, zahynulo 86 ľudí. Útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, polícia ho zastrelila.

14 - 17. august 2017 (Španielsko) - Dvadsaťdvaročný Maročan Júnis abú Jakúb vletel autom do ľudí na rušnej barcelonskej triede La Rambla. Trinásť osôb zabil a 130 ďalších zranil. Pri úteku ubodal ďalšieho muža. Útočníka polícia zastrelila 21. augusta neďaleko Barcelony.

Niekoľko hodín po barcelonskom útoku vrazilo päť ďalších teroristov autom do ľudí v meste Cambrils asi sto kilometrov od Barcelony. Týchto útočníkov polícia zastrelila na mieste krátko potom, čo autom niekoľko ľudí zranili, z toho jednu ženu smrteľne. K útokom sa prihlásila organizácia Islamský štát.

12 - 19. decembra 2016 (Nemecko) - Tunisan Anis Amri s ukradnutým kamiónom nabúral do ľudí na vianočných trhoch na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína. Útok si vyžiadal 12 obetí, automobil zabil 11 ľudí, ďalšou obeťou bol poľský šofér kamiónu, ktorého Amri pobodal a zastrelil. Asi 50 ľudí bolo zranených. Atentátnika neskôr zastrelili policajti v Taliansku.

8. - 14. februára 2001 (Izrael) - Terorista narazil kradnutým autobusom do ľudí na autobusovej zastávke v Tel Avive a osem z nich zabil. Útok si okrem smrti siedmich vojakov a vojačiek a jednej ženy v civile vyžiadal tiež 21 zranených. Páchateľ, tridsaťpäťročný otec piatich detí, ktorý bol dlhodobo zamestnaný v izraelskej dopravnej spoločnosti, po čine ušiel, polícia ho prenasledovala a postrelila. Muž chcel pomstiť smrť blízkeho príbuzného, ktorého zastrelili izraelskí vojaci.

8 - 3. júna 2017 (Británia) - Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal osem obetí a desiatky zranených. Na moste London Bridge najskôr vrazila biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľkých peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napadali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Všetkých troch útočníkov z automobilu polícia zastrelila.

8 - 31. októbra 2017 (USA) - Dvadsaťdeväťročný muž zabil na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov s prenajatou nákladnou dodávkou osem ľudí a najmenej 11 ďalších zranil. Úrady vyšetrujú útok, ktorý podľa médií spáchal Uzbek Sayfullo Saipov, ako teroristický čin.

5 - 22. marca 2017 (Británia) - Päť obetí a desiatky zranených si vyžiadali dva násilné incidenty pri budove britského parlamentu v Londýne. Päťdesiatdvaročný atentátnik Khalid Masood najprv vrazil do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne z auta vystúpil a nožom spôsobil smrteľné zranenia policajtovi. Okrem piatich obetí zomrel po útoku i sám útočník, ktorého zabila polícia. Podľa polície bol motivovaný islamským extremizmom.

5 - 7. apríla 2017 (Švédsko) - Päť mŕtvych, z ktorých jedna žena zomrela v nemocnici a 15 zranených si vyžiadal incident, pri ktorom v centre Stockholmu vrazil nákladný automobil do ľudí. Útok spáchal Uzbek Rakhmat Akilov, sympatizujúci s džihádistami. Akilov bol zadržaný a k činu sa priznal.

4 - 30. apríla 2009 (Holandsko) - Útočník sa pokúsil spáchať atentát na kráľovnú Beatrix a jej rodinu v holandskom meste Apeldoorn tak, že chcel svojím autom zasiahnuť autokar s panovníčkou. Muž svoj cieľ minul, vrazil do davu a zabil štyroch ľudí. Ďalších 13 osôb bolo zranených, traja z nich zomreli v nemocnici. Zraneniam podľahol aj útočník.

4 - 8. januára 2017 (Izrael) - Palestínčan v Jeruzaleme narazil kamiónom do skupiny vojakov. Štyria z nich prišli o život a ďalších asi 15 utrpelo zranenia. Páchateľ bol na mieste zastrelený. Podľa polícia sa jednalo o teroristický útok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy